NEN


Contactlenzen binnenkort niet meer in winkels verkrijgbaar?

vrijdag 16 maart 2007, 11:28

Contactlenzen zijn vrij verkrijgbaar via winkels en internet. Een aantal Europese landen heeft aangegeven de vrije verkoop aan banden te willen leggen. Voordat lenzen op de markt komen moeten ze worden beoordeeld op veiligheid en kwaliteit. In normen voor lenzen worden afspraken over deze aspecten vastgelegd. NEN begeleidt belanghebbende partijen hierbij en volgt de discussie over vrije verkoop van lenzen op de voet.

Discussie in Nederland en Europa
In Nederland zijn lenzen vrij verkrijgbaar, net als in een groot deel van Europa. Uitzondering vormen landen als Zweden, Ierland en Groot-Brittannië. In deze landen moet eerst een arts of oogspecialist geraadpleegd worden, om te voorkomen dat de volksgezondheid in gevaar komt. In Nederland zijn de meningen verdeeld. Zo gaf Europarlementariër Maaten (VVD) aan de vrije verkoop van contactlenzen via het internet te willen behouden. Hij is van mening dat consumenten zelf goed kunnen inschatten wat goed is voor hun ogen. Ook mevrouw Oomen (Europarlementariër voor het CDA) gaf aan dat "mensen met lenzen zich geen zorgen hoeven te maken omdat de mensen die het willen verbieden, geen poot hebben om op te staan". (Bron: ANP)

Wettelijk kader lenzen
Lenzen worden beschouwd als medisch hulpmiddel, waardoor zij onder de Richtlijn medische hulpmiddelen (93/42/EEC) vallen. Dit is het wettelijk kader voor medische hulpmiddelen. Alle medische hulpmiddelen moeten hieraan voldoen. Dat maakt dat de richtlijn vrij algemeen van aard is. Nadere specificaties kunnen worden vastgelegd in normen. Door te voldoen aan normen ontstaat een vermoeden van overeenstemming met de wetgeving.
De Richtlijn medische hulpmiddelen wordt momenteel herzien. Met een aantal aanscherpingen kan het zijn dat in de toekomst de vrije verkoop van lenzen niet meer mogelijk is.

Normcommissie lenzen
Binnen NEN is een normcommissie actief op het gebied van intraoculaire en contactlenzen. Deze normcommissie bestaat uit verschillende belanghebbende partijen. De commissie volgt nationale, Europese en internationale ontwikkelingen op dit gebied. Deelname aan de normcommissie is toegankelijk voor alle geïnteresseerde partijen. U kunt hiervoor contact opnemen met NEN.

Normen voor lenzen
De normcommissie is betrokken bij de totstandkoming van normen voor lenzen. Op het gebied van lenzen zijn verschillende normen gepubliceerd. Klik hier voor een overzicht.

Meer informatie
Voor meer informatie over normalisatie kunt u contact opnemen met het NEN-Adviespunt Medische Technologie, telefoonnummer (015) 2690 250 of e-mail adviespunt.gez@nen.nl.