NEN


Publicatie ISO 9999 Assistive products for persons with dissability - Classification and terminology

vrijdag 16 maart 2007, 14:04

In maart 2007 is de internationale norm ISO9999 'Assistive products for persons with dissability - Classification and terminology' gepubliceerd. De norm is ontwikkeld door de internationale normcommissie ISO TC 173 SC2. Deze vierde editie van de ISO9999 vervangt de ISO-norm uit 2002.

Communicatie
De ISO 9999 is bedoeld om onderlinge communicatie te bevorderen over ge- en verbruik van hulpmiddelen voor gehandicapten en ouderen. Het gaat hierbij vooral om het toepassen van de classificatie binnen informatiesystemen over hulpmiddelen, in het kader van het verstrekken van hulpmiddelen vanuit sociale en gezondheidsregelingen, voor de registratie en administratie van hulpmiddelen en vele andere aspecten van hulpmiddelen voor mensen met een handicap. Zowel de ontwikkelaars, leveranciers en verstrekkers als de gebruikers hebben de beschikking over een gestructureerd overzicht van technische hulpmiddelen.

De ISO9999 bevat een classificatiesysteem van hulpmiddelen voor mensen met functioneringsproblemen. De classificatie is gerelateerd aan de classificatie van the WHO - Family of International Classifications. In de ISO 9999 worden hulpmiddelen (inclusief software) geclassificeerd naar hun functie. De classificatie bestaat uit drie hiërarchische niveau en de codes bestaan uit drie groepen, met elk twee getallen. In de classificatie worden voor elk niveau codes, titels, toelichtingen, inclusies, exclusies en referenties gegeven.

Informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij mevrouw bij mevrouw Tamara Slagter: e-mail: tamara.slagter@nen.nl, tel. (015) 2 690 279