NEN


Publicatie EN 13606-1 Health informatics - Electronic Health Record Communication - Part 1: reference model

vrijdag 16 maart 2007, 14:36

De Europese normcommissie CEN/TC 251 'Health Informatics' is in de eindfase gekomen van de ontwikkeling van de norm voor communicatie ten behoeve van het Elektronisch Patiënten Dossier. Het betreft de EN 13606 'Electronic Health Record Communication', waar wereldwijd veel belangstelling voor is. Op 28 februari jl. is deel 1 van deze vijfdelige norm gepubliceerd.

Onderdelen norm
De uiteindelijke norm EN 13606 bestaat uit 5 delen: Deel 1: Reference Model
Deel 2: Archetype interchange specification
Deel 3: Reference archetypes and term lists
Deel 4: Security
Deel 5: Exchange models

Informatie-uitwisselen
Deel 1 omvat een generieke beschrijving van een model voor elk soort document (berichten, documenten en objecten). Het doel van de EN 13606 is om alle vormen van EHR gerelateerde informatie uit te kunnen wisselen.

Documenten en archetypes
Met de ontwikkeling van EN 13606-1 concentreert CEN zich vooral op het EPD met documenten en archetypes (componenten van documenten) als te standaardiseren elementen waarmee domein informatiemodellen, minimale datasets en op termijn ook protocollen kunnen worden gedefinieerd. Deze documenten gebruiken als basis ondermeer het CEN Document Referentie Model. Dit model wordt compatibel geacht met het HL7 CDA model en de gebruikte taal in de HL7 Templates.

Informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij mevrouw Shirin Golyardi: e-mail: gezondheidszorg@nen.nl, tel. (015) 2 690 313