Gemeente Weert

30 januari 2007

Gratis paardenevenement in binnenstad Weert

50E KEER FOKPAARDENDAG WORDT SPECTACULAIR

Voor de 50e keer vindt op zaterdag 17 maart 2007 de Weerter Fokpaardendag plaats. Omdat de Fokpaardendag dit jaar zijn gouden jubileum viert, kunnen de bezoekers rekenen op veel extra's. De dag zal gevuld zijn met spektakel, bijzondere shows en paardenrassen die nog nooit eerder op de paardenmarkt te zien waren. Het belooft een uniek evenement in het hart van Weert te worden!

De paardenmarkt is al sinds mensenheugenis een begrip in Weert en omstreken. De geschiedenis van deze markt gaat terug tot in de middeleeuwen. Het was Graaf Philips van Montmorency, Heer van Weert die op 27 september 1563 aan Weert het recht gaf drie paardenmarkten te houden. Eén is er blijven bestaan en in 1821 werd deze vastgesteld op de 13e maart, mits deze niet op een zondag viel.

Van handels- naar fokpaardenmarkt
Met de opkomst van de tractor boette de paardenmarkt aan betekenis in. De koop en verkoop van paarden werd steeds minder. Reden voor de boerenorganisaties om nu 50 jaar geleden te besluiten het over een andere boeg te gooien. De handelsmarkt werd vooral een fokpaardenmarkt waar paarden ter keuring werden voorgeleid. Deze opzet, in combinatie met de jaarmarkt was een groot succes. Vanaf die tijd wordt jaarlijks op de 13e maart of de zaterdag daarna de jaar- en fokpaardenmarkt gehouden. Vanuit de verre omtrek vindt dan een groot publiek zijn weg naar de Weerter binnenstad. Want dat is ook uniek aan deze festiviteit: de keuringen vinden plaats op het Kasteelplein in het hart van de stad.

Spektakel met middeleeuwse ridders
Er komt tijdens de Fokpaardendag een aantal zeer indrukwekkende shownummers naar Weert, waaronder de showgroep ŽThe Last KnightsŽ. Deze middeleeuwse ridders nemen de bezoekers mee naar de spectaculaire wereld van o.a. steekspellen en speerwerpen.

Show Gele Rijders
Vanwege het gouden jubileum vinden er dit jaar ook activiteiten in het stadspark plaats. Onder andere houdt de rijdende artillerie, beter bekend als de Gele Rijders, een indrukwekkende show. Deze hebben naast een operationele taak ook sinds jaar en dag een belangrijke ceremoniële taak. Meestal gaat het hier om het afgeven van ereschoten bij plechtigheden met een ceremonieel karakter, zoals staatsbezoeken. Ook is het vaste prik dat de rijders minuutschoten afgeven op Prinsjesdag. De afdeling kwam verder in stelling bij het huwelijk van Prins Willem Alexander en Máxima.

Nog veel meer
In het stadspark kan men ook genieten van een prachtige presentatie van paardenrassen, waarin een vijftiental bijzondere rassen naar voren wordt gebracht. In het centrum worden oude tractoren gestald als opvolger van het 'werkpaard' en het oude 'handjeklap' wordt gedemonstreerd. Gedurende de hele dag rijden er rijtuigen en koetsen door de stad waarin de bezoekers een ritje mogen meerijden. Maar ook zullen de vaste onderdelen van de Fokpaardendag zoals de kinderboerderij, hoefsmid, autoshow, kinderkermis, ponyrijden en de tentoonstellingen van verschillende (natuur)organisaties niet ontbreken.

Gratis volksgebeuren
Net als andere jaren heft de organisatie geen entreegeld. De paardenmarkt is een volksgebeuren dat onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van Weert. Meer informatie is te vinden op de website www.weerterfokpaardendag.nl.

Jaarmarkt in het centrum
Naast de Fokpaardendag vindt, net zoals voorgaande jaren, ook de Weerter Jaarmarkt plaats op zaterdag 17 maart. Tijdens deze zeer uitgebreide markt staan er diverse extra kramen en standwerkers in het centrum. Vooral de standwerkers zullen de bezoekers amuseren met een speciale verkoopshow. Er worden diverse artikelen aangeboden die tijdens de reguliere weekmarkt niet te koop zijn, waaronder country- en westernartikelen, kamerplanten, speelgoed en poetsmiddelen.

Marijke Creemers,
Infocentrum gemeente Weert
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54 Weert
Telefoon: (0495) 575 300
Fax: (0495) 542 906
E-mail: m.creemers@weert.nl
Algemeen e-mailadres: gemeente@weert.nl
Website: http://www.weert.nl

2007.023 FS

---- --