Digitale Gemeente Houten

Open dag archeologische opgraving Romeinse weg in Houten

dinsdag 6 maart 2007 - Bron: ProRail

In het kader van de spoorverdubbeling op het traject Utrecht - Den Bosch laat ProRail voorafgaand aan de realisering van dit project archeologisch onderzoek verrichten. Begin 2007 zijn ter hoogte van de Fortweg in Houten resten gevonden van de Romeinse Limesweg. Zaterdag 17 maart a.s. organiseert ProRail van 10.00 tot 15.00 uur een open dag bij deze opgraving. Archeologen van Vestigia en het Amsterdams Archeologisch Centrum (AAC) zijn aanwezig om rondleidingen te geven door de opgravingsput en uitleg te geven bij de vondsten. Romeinse soldaten geven een demonstratie hoe in de oudheid wegen werden aangelegd.

Open Dag
Op de vindplaats staat een ontvangsttent waar informatie te vinden is over de opgraving en het spoorproject. Ook wordt hier een handwerkdemonstratie gegeven. Parkeren met de auto op de Oude Mereveldseweg is niet mogelijk. Met het oog op de beperkte parkeermogelijkheden adviseert ProRail bezoekers met de fiets naar het opgravingsterrein te komen, waar ruimte is gereserveerd voor het parkeren van fietsen.
Voor de bezoekers die met de auto komen zijn op het parkeerterrein van Manege Zilfias Hoeve parkeerplaatsen gereserveerd (Fortweg 13). Van hier is het nog tien minuten lopen naar de opgravingslocatie. In verband met de drassige bodem wordt bezoekers dringend aangeraden laarzen te dragen.

Opgraving
De opgraving, die in totaal twee tot drie weken in beslag zal nemen, vindt plaats in het kader van het project VleuGel/Randstadspoor. Tussen Vleuten De Meern en Houten Zuid is ProRail momenteel bezig met de uitbreiding van het aantal sporen van twee naar vier. Archeologische monumentenzorg is één van de aspecten waaraan bij de aanleg van deze spoorverbreding aandacht wordt besteed. ProRail gaat zorgvuldig om met de archeologische en cultuurhistorische elementen die aanwezig zijn in het toekomstige tracé. Op die manier neemt ProRail haar eigen verantwoordelijkheid in het kader van de invoering van de nieuwe Monumentenwet. Daarin staat dat de verstoorder van de bodem zorg moet dragen voor het daarin (eventueel) aanwezige archeologische erfgoed.

De Limes
Langs de Rijn werden in ons land vanaf de eerste helft van de 1e eeuw na Christus door de Romeinen op strategische plaatsen verdedigingsforten gebouwd. Die forten werden met elkaar verbonden door een doorgaande weg, de Limes. Van oude Romeinse wegenkaarten weten we ongeveer waar die grens gelegen moet hebben. De Limes loopt evenwijdig aan de Oude en Kromme Rijn, van Katwijk naar Wijk bij Duurstede en vervolgens langs de Beneden Rijn via Arnhem naar Keulen.

Uit opgravingen en booronderzoeken weten archeologen dat de Limes in ons land meestel is aangelegd op een talud van zand en klei en verhard met verschillende lagen grind of schelpen. Het weglichaam wordt geflankeerd door greppels en is soms versterkt met houten palen. Zo troffen ook de archeologen in Houten in hun proefsleuven de grensweg aan. In greppels naast de weg en in het zandlichaam is aardewerk uit de tijd van de aanleg van de weg gevonden.

In Nederland en een aantal andere Europese landen staat de Limes op dit moment sterk in de belangstelling. Er is sprake van talloze initiatieven om de resten van deze duizenden kilometers lange verdedigingslinie beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Ook staat de Limes op de nominatie om door Unesco te worden aangewezen als Werelderfgoedmonument.

Met respect voor het verleden wordt door ProRail onderzocht of op de vindplaats een passende markering in het landschap achter kan blijven wanneer de spoorverdubbeling is gerealiseerd.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).