Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

8/3/2007 - Samen zwerfvuil opruimen (Natuurschoonmaakdag).

Samen zwerfvuil opruimen (Natuurschoonmaakdag)

Veel gemeenten en andere instellingen organiseren in het voorjaar al langer opschoon- of schoonmaakacties. Stichting Nederland Schoon wil daarbij aansluiten. Het signaal dat van dergelijke acties uitgaat is groot, maar wanneer meerdere partijen hun krachten bundelen, wordt het bereik nog groter.

In Voerendaal organiseren de jagers van de Wildbeheereenheid al jaren deze opruimwerkzaamheden. Zij vinden het een prima idee om ook kinderen van Scouting Voerendaal en de Voerendaalse basisscholen hierbij te betrekken.

Door op 17 maart de datum van de Natuurschoonmaakdag in Voerendaal met velen de schouders te zetten onder het realiseren van een schone leefomgeving, ontstaat een algeheel positiever gevoel over de openbare ruimte.

Wethouder Winthagen zal om 9.00 uur op het gemeentelijk depot op het industrieterrein (Lindelaufer Gewande 1) het startsein voor de Natuurschoonmaakdag geven. Na opening door hoornblazers van de jagers zal de dag beginnen met een spel voor de kinderen waarin ze spelenderwijs kennismaken met afval en zwerfvuil. Aansluitend krijgen de kinderen een korte instructie, waarbij onder andere zal worden ingegaan op speciale afvalstoffen (asbest, glas, drugspuiten, etc.).

Na het verstrekken van handschoenen, vuilniszakken en prikkers gaat iedereen op pad om zwerfvuil in te zamelen. Na afloop van de actie kan het verzamelde afval op het gemeentelijk depot worden afgegeven. De kinderen krijgen dan een idee van de rotzooi die in de natuur wordt achtergelaten.

Na afloop de inzamelactie worden de kinderen en de jagers op Limburgse vlaai getrakteerd en krijgen de kinderen een klein aandenken mee naar huis.