Gemeente Vlaardingen


Open dag opgraving 17e-eeuwse boerderij


14 maart 2007

Voorafgaand aan de nieuwbouw Ex Libris in de Schrijversbuurt, gaan archeologen van het bedrijf BAAC de restanten onderzoeken van een oude boerderij welke op die plek heeft gestaan. Het gaat hier om restanten van een eeuwenoude boerderij die bekend staat als Engel Engelszn.s woning.

Voor Vlaardingen en omgeving is dit uniek omdat het de eerste postmiddeleeuwse boerderij is, die door archeologen wordt blootgelegd. De opgravingen beginnen op woensdag 14 maart. Voor belangstellenden is er op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 16.00 uur open dag. De locatie is gelegen aan de Brederostraat.
In Vlaardingen en in Midden-Delfland hebben veel boerderijen gestaan. Toch is onze kennis over die boerderijen en hun bewoners beperkt. Er zijn doorgaans nauwelijks historische bronnen voor handen over de bewoners van de boerderij. Veel boerderijen zijn verdwenen door de aanleg van woonwijken in een periode dat er geen aandacht was voor archeologie. Zodoende is er in heel Vlaardingen en omgeving nog geen enkele boerderij onderzocht. We weten dan ook weinig over de boerderijen en hun bewoners in de Late Middeleeuwen en de eeuwen daarna. De verwachting is dat deze opgraving van een boerderij ons mee informatie zal opleveren over het boerenleven in de 17^e eeuw.