AutoRai

Audi R10 TDI sportwagen start nieuw seizoen in Florida

(3/14/2007)
De nieuwe Audi R10 TDI voor het seizoen 2007 komt op zaterdag 17 maart voor het eerst tijdens een race in actie. De 12 Uur van Sebring in de Amerikaanse staat Florida is de eerste wedstrijd voor de American Le Mans Series en geldt voor het team van Audi Sport tevens als generale repetitie voor de 24 Uur van Le Mans.

De Audi R10 TDI was vorig jaar de eerste sportwagen met een dieselmotor ooit die won in Le Mans. Tevens veroverde hij de kampioenstitel in de American Le Mans Series (ALMS). De nieuwe R10 TDI is ten opzichte van zijn voorganger op tal van punten gewijzigd. De auto krijgt met sterke concurrentie te maken, want de 150 kg lichtere prototypes uit de LM-P2-klasse mogen in de ALMS met meer motorvermogen rijden dan in Le Mans. Bovendien is de tankinhoud voor autoâs met een dieselmotor dit jaar volgens het reglement verkleind van 90 naar 81 liter.

In samenwerking met Bosch heeft Audi Sport bijvoorbeeld de elektronica van de V12-TDI-motor verder verbeterd. De werkzaamheden in de winter waren vooral gericht op het verkrijgen van een betere efficiëntie, een lager verbruik, nog meer duurzaamheid en een beter rijgedrag. Het motorvermogen bedraagt nog steeds rond de 650 pk, maar het vermogen is nu in een breder toerenbereik beschikbaar. Ook de beide diesel-partikelfilters zijn nu lichter en kleiner. De koolstofvezel-monocoque bleef ongewijzigd, aan de carrosserie werden slechts enkele kleine aërodynamische aanpassingen doorgevoerd. Verder werd er gewerkt aan de verbetering van de wielophanging en de schokdempers en ook de banden werden verder ontwikkeld.

In Sebring en Le Mans rijden de zes Audi-fabriekscoureurs, die ook nauw betrokken waren bij de ontwikkeling van de diesel-sportwagen: Frank Biela (Duitsland), Dindo Capello (Italië), Tom Kristensen (Denemarken), Allan McNish (Schotland), Emanuele Pirro (Italië) en Marco Werner (Duitsland).

Het regerend kampioensteam Capello/McNish (R10 TDI met startnummer 1) en het team Pirro/Werner (R10 TDI met startnummer 2) rijden in principe het volledige seizoen in de American Le Mans Series. In Le Mans en Sebring versterken Tom Kristensen en Frank Biela de beide teams. Voor Le Mans is bovendien een derde R10 TDI ingeschreven. Of deze auto ook daadwerkelijk rijdt, hangt af van de financiering.

De race start op zaterdag 17 maart om 10.00 uur lokale tijd (16.00 uur in Nederland). Audi is bij de Amerikaanse lange-afstandsklassieker al sinds 2000 ongeslagen.