Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dag in de Branding in Den Haag


3e editie van dag vol nieuwe muziek op 17 maart

Vier maal per jaar zet Dag in de Branding de deuren open voor de rijke diversiteit van de Nieuwe Muziek in Den Haag. Wat u te zien en te horen krijgt is een mix van hedendaagse klassiekers en wereldpremières, gevestigde namen en jong talent. Hedendaagse componisten werken samen met filmmakers, choreografen en theatermakers en leveren keer op keer veelzeggende voorstellingen af. De derde editie vindt plaats op zaterdag 17 maart.


15.00 uur Dr Anton Philipszaal Residentie Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw met werken van Vivier, Kagel, Berio en Stravinsky. Orion, geschreven in 1979, wordt in dit concert omlijst met de muziek van Luciano Berio en Mauricio Kagel, twee bekende discipelen van de Darmstadt-school. Tot besluit klinkt het Divertimento uit de balletmuziek van Stravinsky's Le baiser de la fée. In Kagels recent gecomponeerde Andere Gesänge soleert de veelzijdige sopraan Susan Narucki.


17.30 uur Korzo theater nieuwe dansproducties Bespoken (choreografie van Paul Selwyn Norton op John Cage -
6 Melodies for Violin and Piano, live performance) en If you forget me (choreografie Neel Verdoorn op Steve Reich - Triple Quartet, live performance EnAccord Strijkkwartet)


20.30 uur Theater Zwembad De Britse componist Marc Anthony Turnage beleefde zijn doorbraak als componist in 1988 met de opera Greek als ruige en gedurfde visie op het Engeland van Margaret Thatcher. Het verhaal is gebaseerd op een toneelstuk van Steven Berkoff waarbij de mythe van Oedipus werd ge-update naar het East End London uit de jaren `80. In de muziek combineert Turnage jazz met klassieke tradities en bestaan de dialogen uit zowel gezongen als gesproken tekst waarin een overdreven Cockney accent te horen is. De briljante orkestpartijen, de krachtige en kleurrijke stijl van componeren in combinatie met een uitgesproken libretto maakt dat de opera Greek gekenmerkt kan worden als een van de belangrijkste hedendaagse opera's. De muzikale leiding is in handen van Hans Leenders en de regie is van Javier López Piñón wat een avond vol spannende gebeurtenissen belooft.


22.00 uur Paard van Troje presenteert in de foyer Gilad Woltsovitch Swinging Speakers, interactive sound installation


22.30 uur Paard van Troje De Nieuwe Slag bestaat uit het duo Jorrit Dijkstra (alt-sax, lyricon, analog electronics, tin whistles en music box) en John Hollenbeck (drums & percussie, autoharp en kalimba). Hollenbeck en Dijkstra spelen af en aan als duo sinds `98. In hun improvisaties maken ze gebruik van minuscule geluidsdetails en met behulp van anologe electronica plaatsen ze het geluid onder een denkbeeldige telescoop zonder voorbij te gaan aan melodie en groove. De muziek vertoont invloeden van Ornette Coleman, Steve Lacy, Gyorgy Ligeti, Conlon Nancarrow en Brian Eno.
Vanaf 24.00 uur New Dutch Electronix: een verzameling van nieuwe electronica acts die uiteenlopen van luisterelectronica tot breakcore met de volgende live-acts: Mormo - luisterelectronica in de trant van Richard Divine, Toktek - improvisatie electronica uit Breda, Gieskes - gameboy-electro-b-boy, Unyx - van electronix naar breakcore en terug, Radion - electro-dj en drummer van Funkstorung, mede-eigenaar van esc.rec label.
Ook aanwezig in Paard van Troje: vj MNK. Hij bouwt zijn eigen videomixers, maakt een combi van glitch met circuitbending.

Vanaf 1 maart zijn kaarten te verkrijgen bij deelnemende instellingen, Haags Uitburo en via www.dagindebranding.nl
Jansveld 31, 3512 BE Utrecht · Postbus 553, 3500 AN Utrecht e 06 ­ 4500 8427 · l 06 ­ 2450 3978 · Fax: 08 ­ 4224 8808 KvK Utrecht 30200770 · ABN Amro 45.66.56.200 · BTWnr: NL8158.05.251.B01 www.het-monumentale.nl · info@het-monumentale.nl


---- --