Ingezonden persbericht


Luchthaven Schiphol, 20 februari 2007

Lufthansa: exclusieve 'route-proving partner' voor Airbus A380 Lufthansa vluchten vanaf Frankfurt naar New York, Hongkong, Washington en München

De Airbus A380 zal voor de eerste keer haar kwaliteiten en operationele gereedheid bewijzen in realistische omstandigheden, tijdens een aantal vluchten die gepland zijn voor eind maart 2007. De innovatiepartners Lufthansa en Airbus zullen het megalijnvliegtuig, dat in december 2006 werd gecertificeerd, meer dan een week onderwerpen aan praktische tests, als deel van de zogenaamde commerciële route-proving. De eerste grote uitdaging is de eerste landing van de A380 in de VS.

Op zaterdag 17 maart zal de super jumbojet, met serienummer 007, vanuit Toulouse aankomen in Frankfurt, om 's maandags naar New York te vertrekken met ongeveer 500 genodigden aan boord. De andere stops op het vluchtplan tot woensdag 28 maart zijn Hongkong en Washington. Aan het einde van de route-proving, zal de A380 ook nog een stop-over maken in München.

Met dit progamma is Lufthansa de eerste en enige route-proving partner van Airbus. "Het doet ons veel plezier samen te kunnen werken met Airbus en onze knowhow en expertise ten dienste te kunnen stellen van de ontwikkeling en de praktische route-proving van dit nieuwe toestel. De Airbus A380 is het nieuwe vlaggenschip van Lufthansa en zal de nieuwe standaard bepalen op het vlak van spaarzaamheid en ecologische efficiëntie", zei Wolfgang Mayrhuber, Chairman of the Executive Board en CEO van Lufthansa Duitsland.

Aan boord van de Airbus A380 zullen zich vooral werknemers van Lufthansa en Airbus bevinden, die de systemen en de uitrusting van het toestel moeten testen - van de airconditioning, de verlichting en de akoestiek tot en met de cateringvoorzieningen en de entertainmentsystemen van de nieuwste generatie. De cockpitbemanning zal bestaan uit zowel testpiloten van Airbus als ervaren Lufthansa-piloten, terwijl de bediening wordt verzorgd door Lufthansa vluchtbegeleiders.

Op de luchthaven Frankfurt zal Lufthansa ook van de gelegenheid gebruikmaken om de volledige infrastructuur aan de grond zorgvuldig te testen voor de A380. Zo wil de luchtvaartmaatschappij bijvoorbeeld de omdraaitijd voor het nieuwe toestel, van landing tot vertrek, op hetzelfde niveau brengen als die voor de kleinere lange afstandstoestellen die reeds in gebruik zijn.

Lufthansa was ook de exclusieve partner van de Airbus producent tijdens de vorige test- en ontwikkelingsfases van de A380, zoals de cruciale evacuatietest eind maart vorig jaar, maar ook de Early Long Flights (ELF) van het nieuwe toestel in september 2006. De luchtvaartmaatschappij was ook betrokken bij het langeafstandsprogramma dat leidde tot het verkrijgen van de certificaties van het European Aviation Safety Agency (EASA) en de American FAA in december.

In totaal plaatste Lufthansa bestellingen voor 15 van deze nieuwe, wide-body vliegtuigen, wat meteen de grootste bestelling is door een Europese luchtvaartmaatschappij. Lufthansa verwacht de levering van de eerste Airbus A380 in de zomer van 2009.

Lufthansa maakt deel uit van Star Alliance. Dit netwerk is opgericht in 1997 als de eerste wereldwijd opererende luchtvaartalliantie, die reizigers een wereldwijd bereik van bestemmingen en een probleemloze reiservaring biedt. Skytrax en Business Traveller Magazine hebben Star Alliance respectievelijk in 2003, 2005 en 2006 tot beste luchtvaartalliantie verkozen.De leden zijn: Air Canada, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, bmi, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, Spanair, SWISS, TAP Portugal, THAI, United and US Airways. De regionale leden Adria Airways (Slovenie), Blue1 (Finland) en Croatia Airlines versterken het globale netwerk. Air China, Shanghai Airlines en Turkish Airlines zullen binnenkort ook toetreden tot Star Alliance. Alle Star Alliance luchtvaartmaatschappijen samen bieden nu meer dan 16.000 dagelijkse vluchten naar 855 bestemmingen in 155 landen.

Perscontact :
Wencke Lemmes-Pireaux
Tel. : +32-(0)2.627.40.46
Fax: +32-(0)2-627.40.44
E-mail : wencke.lemmes@dlh.de


---- --