Ingezonden persbericht


Movies that Matter

Amsterdam, 9 maart 2007

PERSBERICHT
Aandacht voor discriminatie tijdens het Amnesty International Filmfestival 2007

Met de programmering van films en documentaires over discriminatie vraagt Amnesty aandacht voor de ernstige gevolgen van discriminatie. Op zaterdagavond gaat de documentaire Een Stukje Blauw in de Lucht in premiére. Bij de feestelijke premiére in Paradiso geeft Job Cohen een inleiding. Speciale gast tijdens het filmfestival is Darryl Hunt. Hij kreeg in de jaren tachtig levenslang voor een moord die hij nooit had gepleegd.

Gasten

De voor levenslang veroordeelde Darryl Hunt kwam in 2004 vrij. Hij kreeg in de jaren tachtig levenslang voor een moord die hij nooit had gepleegd. Darryl werd veroordeeld op basis van een verklaring van één man. Deze man, lid van de Klu-Klux Klan, beweerde dat Darryl Hunt de moord had gepleegd. DNA-test bewees uiteindelijk Darryl's onschuld en na 18 jaar gevangenisstraf kwam hij vrij. Regisseur Rickie Stern maakte een film over de rechtszaken en veroordeling van Darryl Hunt. Darryl Hunt zal na afloop van de vertoning van de film het publiek vertellen over zijn jarenlange gevangenschap en het verloop van de rechtszaken. Zaterdagavond 17 maart gaat Een stukje blauw in de lucht van Bob Entrop in première. Job Cohen geeft een inleiding en Bob Entrop is aanwezig tijdens de première.

The Trials of Darryl Hunt (VS 2006) - Rickie Stern, Anne Sundberg In 1984 werd in North Carolina een jonge blanke vrouw verkracht en vermoord. Een 'getuige', een voormalig Klu Klux Klan lid, wees een negentienjarige zwarte man, Darryl Hunt als dader aan. Afgezien van deze verklaring was er geen bewijs tegen Hunt. Desondanks achtte de blanke jury hem schuldig. Hunt werd veroordeeld tot levenslang. In 1994 bleek uit DNA tests dat hij onschuldig was. Toch liet zijn vrijlating nog tien jaar op zich wachten. The Trials of Darryl Hunt schetst het emotionele en juridische verloop van deze bizarre zaak aan de hand van exclusief materiaal en persoonlijke getuigenissen. En maakt daarmee inzichtelijk hoe racisme in Amerika rechtsgelijkheid ondermijnt. Darryl Hunt startte na zijn vrijlating 'The Darryl Hunt Project for Freedom and Justice' (zie www.darrylhuntproject.org). Op het Amnesty International Film Festival is hij aanwezig.

Een Stukje Blauw in de Lucht (Nederland, 2006) - Bob Entrop Deze indringende documentaire vertelt het aangrijpende relaas van twaalf mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd en daar voor het eerst over spreken en daar mee een taboe doorbreken. In soms heftige en ook mooie beelden en verhalen wordt de toeschouwer meegezogen in een stuk geschiedenis dat tot nu toe altijd verzwegen is. Door een groeiend vertrouwen en de vriendschappen die de afgelopen jaren tussen het volk en filmmaker Bob Entrop zijn ontstaan waren de mensen bereid hier voor het eerst mee naar buiten te treden. De film is een reis in de tijd. In het heden reizen we met drie mensen naar Auschwitz en tegelijk reizen we met de anderen terug naar het verleden, naar de tijd waarin bijna een miljoen Sinti en Roma zijn vermoord.


1:1 (Denemarken, 2006) - Annette k. Olesen
Raciale spanningen en ontmaskerde vooroordelen in een slim en meeslepend drama over liefde, geweld en familie uit Denemarken. De 19-jarige Per wordt in elkaar geslagen op straat. Zijn moeder voelt zich schuldig, aangezien zij er voor koos om in een als gevaarlijk bekend staande buurt te gaan wonen. Terwijl Per in een ziekenhuisbed tussen leven en dood zweeft, ontmoet zijn zus Mie de Libanese Shadi. Deze ontdekt dat zijn broer wellicht iets met het neerslaan van Per te maken heeft.

Shoot the Messenger (Groot Brittanïe, 2006) -Ngozi Onwurah Als de pogingen van de zwarte onderwijzer Joe Pascale om zijn gemeenschap vooruit te helpen stranden, slaat zijn idealisme om in cynisme en haat jegens zijn eigen ras. Leraar Joe, die het beste met z'n leerlingen voorheeft, raakt door een klein incident z'n baan kwijt. Hij is ervan overtuigd dat de zwarte gemeenschap het op hem heeft gemunt en draait door. Z'n godvrezende oma schiet te hulp. Shoot the Messenger veroorzaakte in Engeland veel opschudding vanwege de vermeende stigmatiserende portrettering van Afrikaanse Britten.

Discriminatie

Dit jaar voert Amnesty Nederland campagne tegen discriminatie. Discriminatie is een aanval op de fundamenten van de rechten van de mens. Discriminatie is niet alleen een mensenrechtenschending op zichzelf, maar leidt vaak tot de zwaarste schendingen van de lichamelijke en geestelijke integriteit. Het tegengaan van discriminatie is daarom cruciaal bij het tegengaan van mensenrechtenschendingen.

9e Amnesty International Filmfestival
Het festival vindt plaats van 14 tot en met 18 maart in Amsterdam en in Den Haag. Festivallocaties zijn filmtheaters rondom het Leidseplein (Amsterdam) en Filmhuis Den Haag. Op het programma staan circa dertig speelfilms en documentaires. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek.

= = = = =

Noot aan de redactie -