Ingezonden persbericht


Amsterdam, 14 maart 2007

PERSBERICHT

Musa o.l.v. Peter Dijkstra in de Noorderkerk te Amsterdam

Op zaterdag 17 maart a.s., aanvang 14.00 uur, treedt het koor MUSA op in de Noorderkerk te Amsterdam met het programma 'Friede auf Erden'. Na zijn succesvolle debuutprogramma in de Noorderkerk in het vorige seizoen komt het koor Musa terug met dit programma, gewijd aan de Duitse Romantiek.

Mahler's Die zwei blauen Augen is een bewerking voor 16-stemmig koor van het laatste lied uit Lieder eines fahrenden Gesellen en Arnold Schönberg's hartstochtelijke pleidooi voor de vrede, Friede auf Erden, behoort tot de meesterwerken van de koorliteratuur. Het vierkorige Nachklänge van Robert Heppener, op teksten van de joodse dichter Paul Celan, sluit met zijn expressieve muzikale taal goed aan op de rest van het programma.

In dit programma wil MUSA twee verschillende gezichten van de Duitse muziek en dichtkunst samenbrengen. Literair gezien vinden we in dit programma aan de ene kant de Romantische traditie met zijn thema's als de onbereikbare liefde en de eenzame jeugd. Aan de andere kant vinden we de associatieve dichtkunst van de Roemeens-Franse dichter Paul Celan die 'na Auschwitz' het voor hem welhaast onmogelijke probeerde: de relatie tussen de wereld en het woord herstellen. Ondanks de verschrikkingen van WO II bleef Celan in de Duitse taal schrijven en wist hij in zijn eentje de naoorlogse Duitse dichtkunst opnieuw uit te vinden. In relatie hiermee vinden we tenslotte in Conrad Ferdinand Meyers idealistische tekst Friede auf Erden, de diepe wens om de harmonie onder de mensen terug te winnen.

Zaterdag 17 maart, 14.00 uur:
MUSA o.l.v. Peter Dijkstra
Brahms- Drei Gesänge
Mahler- Die zwei blauen Augen
Wolf- Sechs geistliche Lieder
Schönberg- Friede auf Erden
Heppener- Nachklänge

Toegangsprijs: ¤ 10,- / ¤ 9,- (CJP, stadspas, 65+) Kaartverkoop/reserveren bij het AUB, 0900-0191,
via Noorderkerkconcerten: 020 6203119 / info@noorderkerkconcerten.nl of vanaf 45 min. voor aanvang bij de kassa van de Noorderkerk (voorzover voorradig).

Voor meer inlichtingen: Stichting Noorderkerkconcerten, Jurriaan Röntgen, telefoon 020-6203119, info@noorderkerkconcerten.nl

Voor het complete programma van de serie Noorderkerkconcerten zie: www.noorderkerkconcerten.nl