Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 16-03-2007

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending zaterdag 17 maart
Nederland 1 - 18.20 uur

MILITAIREN: NA TWEE JAAR WEG UIT URUZGAN

Nederlandse militairen staan niet bepaald te trappelen om langer dan twee jaar in Uruzgan te blijven. Dat blijkt uit een enquête onder 21.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel, waar ruim 200 militairen aan deelnamen. 43 procent van hen vindt dat Nederland niet langer dan de afgesproken twee jaar in Uruzgan moet blijven.

15 Procent van hen wil die twee jaar niet uitzitten en stelt dat Nederland zo snel mogelijk weg moet uit Uruzgan.

Afgelopen week stelde Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn al dat Nederland met de huidige troepensterkte niet langer dan twee jaar in Uruzgan kan blijven. De druk op de krijgsmacht is volgens hem te groot om langer te kunnen blijven. Een ruime meerderheid van de militairen steunt zijn uitspraken: 83 procent is het met hem eens.

De militairen hebben ook weinig vertrouwen in het slagen van de missie: 69 procent van hen stelt dat van het hoofddoel van de missie, de wederopbouw van Uruzgan, weinig terecht zal komen.

Bijna de helft van alle 21.000 deelnemers (49 procent) staat niet achter de missie. Dat aantal is wel verminderd: in juli 2006 stond nog 57 procent niet achter het besluit om troepen te sturen. Ook verwachten meer mensen dat Nederland de twee jaar zal volmaken: 37 procent. In juli 2006 was dat nog 24 procent.

De respondenten hebben echter minder vertrouwen gekregen in het slagen van de missie: geloofde in juli 2006 nog 62 procent dat de wederopbouw van Uruzgan niet zou slagen, nu is dat 65 procent.

EENVANDAAG staat zaterdag 17 maart helemaal in het teken van militaire missies. Ferdinand Fransen presenteert de speciale uitzending live vanuit de Bernhardkazerne in Amersfoort.




EenVandaag