Ministerie van Algemene Zaken


1red17940
16-03-2007,NOS, Oog op morgen, R1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE MINISTERRAAD, OVER DE

RELLEN IN DE UTRECHTSE WIJK ONDIEP EN DE UITSPRAKEN VAN DE JAPANSE PREMIER

ABE OVER TROOSTMEISJES

SLOTBOOM:
Ik vroeg de premier hoe hij aankijkt tegen de situatie in Ondiep.


BALKENENDE:
Het is natuurlijk altijd erg wanneer je ziet dat mensen niet zo'n leven hebben in de wijk dat je eigenlijk zou willen. Mensen moeten zich thuis en veilig voelen in de wijk waar ze wonen. En als je dan deze rellen ziet dan is dat voor iedereen schrikken. Dat geldt ook voor mij. Het is natuurlijk ontzettend naar voor degenen die daar wonen. Dat wens je niemand toe.

SLOTBOOM:
Waarom is minister Vogelaar daar niet langs geweest. Dit is toch het kabinet dat zegt van wij willen naar de mensen toe?


BALKENENDE:
Het heeft me wat verbaasd dat het nu opeens zo zwaar wordt aangezet. Want minister Vogelaar heeft contact gehad met de burgemeester van Utrecht en de betrokken wethouders. Dat geldt ook voor minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Natuurlijk heeft zij de vraag ook gesteld is het zinvol dat wij nu naar de wijk gaan. En in die contacten bleek duidelijk van het is op het ogenblik ontzettend druk voor ons. Je helpt ons niet maar we stellen wel de belangstelling op prijs. En dat is de reden dat minister Vogelaar contact heeft gehouden met de politiek verantwoordelijken daar. En om die reden heeft minister Vogelaar ook in de ministerraad natuurlijk zich geuit over de situatie in Ondiep.

SLOTBOOM:
De minister zou ook kunnen gaan praten met de mensen die in die wijk wonen.


BALKENENDE:
Ja maar in dit soort gevallen moet je wel goed weten van wordt mijn komst echt nuttig geacht want er gebeurt daar heel veel. Wanneer zo duidelijk ook het signaal klinkt blij met de belangstelling uit Den Haag maar op het ogenblik zijn er echt andere dingen die meer onze aandacht vragen dan heb je dat te respecteren.

SLOTBOOM:
Wat kan je doen tegen die reltoeristen?


BALKENENDE:
Wat er nu is gebeurd, het afsluiten van een wijk is een voorbeeld waarin je zegt je komt er gewoon niet in. Daarmee hou je nog niet die reltoeristen tegen maar je zorgt wel dat ze niet in die wijk komen. U weet ook dat we het mogelijk hebben gemaakt dat er preventief wordt gefouilleerd. Dat de politie wanneer er aanleiding is gewoon aanhoudt en zegt van stap maar eens uit je auto, we gaan de zaak nu even in de gaten houden. Die instrumenten zijn er eigenlijk al. De vraag is ook van is dat voldoende. Ik denk wel dat we gelukkig een stuk verder zijn gekomen met de juridische instrumenten. Nederland is trouwens ook veiliger geworden de afgelopen jaren. Dat hangt een beetje samen met de bewerktuiging van onze politiemensen. SLOTBOOM:
Je zou ook kunnen zeggen spoor de mensen op die er naar toe willen gaan en zorg ervoor dat ze zich melden bij een politiebureau. Dat zegt de PvdA bijvoorbeeld.


BALKENENDE:
Ik vind dat je met alle mogelijkheden rekening moet houden. Dat is een punt dat we ook verder zullen gaan bekijken. Maar tegelijkertijd zeg ik ook als je nu echt zeker weet het is een bepaalde vastomlijnde groep dan kun je zeggen van goed die gaan we in de gaten houden. Maar we hebben ook te maken met een heleboel meelopers. Mensen die spontaan ergens mee gaan doen. Dus met andere woorden daarmee heb je het probleem ook nog niet opgelost. En daarom hecht ik zozeer aan die instrumenten van wel goed in kaart brengen van riskante figuren. Neem bijvoorbeeld de aanpak van veelplegers. Je ziet vaak in Nederland dat mensen die voortdurend de fout in gaan die moet je zwaarder bestraffen Zorgen dat die mensen worden aangepakt.

SLOTBOOM:
Nou is er een initiatief voor een burgerwacht. Maar nemen ze daarmee niet een taak van de politie over?


BALKENENDE:
Het mag nooit zo zijn dat mensen het gevoel hebben van ik sta er alleen voor. Ik heb te weinig aan de politie en daarom doen we het zelf. Dat heeft een hele negatieve lading. Het is wel iets anders en daar wil ik mensen ook voor complimenteren dat mensen wel ook zelf zeggen van ik wil de handen uit de mouwen steken. Ik kijk niet alleen nar de politie maar ik wil ook zelf bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid in de wijk waar ik in woon. Kijk als je een samenleving wilt waarin mensen oog hebben voor elkaar, waarin mensen zich betrokken weten op de ander. Waarin mensen ook zeggen we willen zelf een steentje bijdragen om mijn wijk, mijn stad veiliger te krijgen dan is dat goed. Maar het mag nooit zo zijn dat mensen het gevoel hebben van bij de politie vind ik geen oor.

SLOTBOOM:
U zei na afloop van de ministerraad dat de minister van Buitenlandse Zaken de Japanse ambassadeur op het matje roept. Waarom?


BALKENENDE:
Ja vandaag was er aan het eind van de ministerraad plotseling een heel merkwaardig bericht. Een bericht van officiële Japanse zijde dat men zegt dat de regering geen bewijzen heeft gevonden voor de betrokkenheid van militaire autoriteiten of Japanse bureaucraten op het gebied van de gedwongen prostitutie, de troostmeisjes. Ik schrok daarvan want we hebben nu de afgelopen paar weken meegemaakt dat de Japanse premier opmerkingen heeft gemaakt waaruit je zou kunnen afleiden dat hij ging afdingen op die werkelijkheid die zo verschrikkelijk is. Toen hebben we destijds gevraagd aan de autoriteiten in Japan van hoe zit het nu. Toen werd gezegd nee in 1993 heeft Japan al excuses aangeboden en erkent dat sprake was van deze gedwongen prostitutie. Toen werd tegen ons gezegd van die lijn wordt gehandhaafd. En nu ineens komt er een verklaring waarin het lijkt alsof men wil afdingen op datgene wat men toen heeft gezegd. Toen ik dat merkte heb ik gelijk contact gehad met minister Verhagen om te zeggen van hier moet absoluut duidelijkheid over komen/ Want ik heb trouwens deze week ook nog een brief geschreven naar de premier van Japan om nog eens aan te geven hoe we als Nederland tegen het onderwerp aankijken. Gegeven ook de gevoeligheid en de pijn die mensen voelen.

SLOTBOOM:
Dus u wil ondubbelzinnig van Japan horen dat ze bij die verklaring van 1993 blijven en niet dubbele signalen afgeven.


BALKENENDE:
Dat staat mij dus echt voor ogen en ik vind het echt belangrijk dat hier helderheid over komt. Dit heeft zoveel pijn veroorzaakt en we praten hier jaren over. Je mag nooit vergeten wat er is gebeurd. En als dan die werkelijkheid geweld wordt aangedaan dan is het een reden om op te treden. Dat is ook de reden geweest waarom minister Verhagen contact heeft opgenomen met de Japanse ambassade. De ambassadeur wordt ontboden om hier over te spreken.

SLOTBOOM:
Waar komt dat vandaan in Japan. Waait daar een andere politieke wind?


BALKENENDE:
Misschien bepaalde nationalistische tendensen of zo. Ar ik vind het echt heel erg want kijk wat er ook gebeurt in de geschiedenis je moet op een gegeven moment niet voorbij gaan aan feiten. Je mag niet vergeten wat er is gebeurd. En in het verkleden, 1993, is dat wel gebeurd. Nou als je daar nu op gaat terugkomen dan vind ik dat een bedenkelijk iets. En dat zou je niet moeten willen. Ik denk ook dat dit in andere landen niet zal worden begrepen dit signaal. Daarom is het ook goed dat er zo snel mogelijk klip en klaar door de Japanse regering wordt gezegd wat het nu eigenlijk vindt. Want de signalen van de laatste weken zijn gewoon te verwarrend. (letterlijke tekst, ongecorrigeerd, jw)