Stichting Wakker Dier

Radiocampagne: kiloknallers veroorzaken oorverdovend biggenleed (17 maart 2007)

Stichting Wakker Dier start vandaag een radiocampagne tegen kiloknallers vanwege de onverdoofde biggencastratie. Via de radiozenders 1, 2, 3FM, 538, Sky Radio en Q-musiq wordt in radiospots het prijsgestunt met varkensvlees door supermarkten gehekeld; supermarkten gebruiken hiervoor vlees van onverdoofd gecastreerde biggen. Pasgeboren biggen worden onverdoofd gecastreerd om één eurocent per kilo vlees te besparen. Supermarkten kunnen hierover eisen stellen aan hun afnemers maar laten dit na; zij stunten liever met lage vleesprijzen waarbij de biggen de prijs betalen. Gelijkertijd met de radiospots start Wakker Dier een kaartenactie tegen de `grootste slager van Nederland', de C1000. Vandaag zijn de eerste 20.000 C1000-protestkaarten verspreid en ook via de website kunnen mensen hun protest laten horen.

De nieuwe campagne is onderdeel van de grote meerjaren campagne tegen de onverdoofde castratie. Al in meer dan 10 kamerdebatten is de onverdoofde biggencastratie aan de orde geweest. Vele kamermoties riepen tevergeefs op tot een einde aan de biggencastratie of verplichte verdoving. Zowel boeren, slachterijen, politiek en supermarkten wassen publiekelijk hun handen in onschuld door aan te geven dat ze van de pijnlijke castratie af willen maar het initiatief van anderen moet komen. De alternatieven zijn talrijk en praktijkklaar, zo bewijzen veel varkensbedrijven in andere landen die al zijn gestopt met de onverdoofde castratie. Desondanks worden in Nederland praktisch alle mannelijke biggen onverdoofd gecastreerd.

Jaarlijks worden in Nederland circa zeven miljoen biggen onverdoofd gecastreerd. Onverdoofd castreren is zeer pijnlijk, zo concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie in 2004. Gecastreerde biggen staan trillend op hun pootjes, moeten soms van de stress overgeven en hebben nog dagen ernstige pijn. De castratie wordt uitgevoerd uit angst voor `berengeur' aan varkensvlees, die kan ontstaan bij niet gecastreerde mannelijke biggen. In Noorwegen zijn al sinds 2002 positieve ervaringen opgedaan met de verplichte verdoving bij castratie. In andere Europese landen worden andere alternatieven toegepast zoals een lager slachtgewicht (Spanje en Portugal), detectie van berengeur aan de slachtlijn (Denemarken jarenlang) of vindt men berengeur geen probleem (Engeland en Ierland). In Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie (`immuno-castratie'). In Nederland worden vrijwel alle mannelijke biggen (7 miljoen) onverdoofd gecastreerd. Zelfs biologische varkens worden, ondanks toezeggingen afgelopen najaar om te starten met verdoving, nog altijd onverdoofd gecastreerd.