Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 17 maart

Fryslân, 17-03-2007 o Politieberichten van vrijdag 16 maart 07.00 uur t/m zaterdag 17 maart 13.00 uur

Fryslân: aankondiging snelheidscontroles
De politie controleert ook volgende week weer op diverse wegvakken in de provincie Fryslân op snelheid. Maandagavond 19 maart staat de radar opgesteld op de N354, brug Spannenburg aansluiting A6. Een dag later staat de radarwagen s ochtends opgesteld op de N381, afslag Donkerbroek afslag Noordwolde-Noord. Woensdag 21 maart wordt s ochtends gecontroleerd op de N384, Winsum Franeker, Donderdagochtend 22 maart wordt gecontroleerd op de N31, Zurich Harlingen en vrijdagochtend 23 maart op de N358, rotonde Surhuisterveen afslag Folgersterlaan. Ook elders in de provincie wordt uiteraard in week 12 door Team Verkeershandhaving op snelheid gecontroleerd, evenals op alcohol, helm, rood licht en gordel.

Wolvega: politie zoekt getuigen aanrijding met letsel
De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding op donderdag 15 maart op de kruising van de Lindenoord en de Van der Sandeplein te Wolvega. Omstreeks 12.00 uur kwam een 63-jarige vrouw uit Wolvega op de fiets in botsing met een rode personenauto, bestuurd door een 69-jarige man uit Wolvega. Van de automobilist is bekend dat hij van uit de Sportlaan, rechtsaf is geslagen en de Van der Sandeplein opgereden is. Het is niet bekend waar de fietser vandaan is gekomen. De automobilist zag haar ook pas op het moment van de aanrijding. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Door het letsel is ze nog niet aanspreekbaar is. De zoekt getuigen, die daadwerkelijk de aanrijding hebben gezien of weten waar de vrouw fietste vlak voor de aanrijding. Getuigen kunnen contact opnemen met nummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Drachten: fietser gewond bij aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Gauke Boelensstraat, waarbij een 62-jarige vrouw uit Drachten gewond raakte. De vrouw fietste over de Boelensstraat en wilde oversteken om de Burmanialaan in te rijden. Ze zag daarbij een van achteren naderende auto, bestuurd door een 27-jarige man uit Drachten, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg en de vrouw kwam ten val. Ze is met verwondingen aan hoofd, borst en been overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bestuurder van de auto bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 240 ug/l.

Leeuwarden: agressieve winkeldief
De politie heeft vrijdagmiddag twee mannen van 29 en 36 jaar, beiden uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het tweetal werd in een winkel aan De Centrale door personeel betrapt toen zij diverse goederen in een tas deden en zonder te betalen de winkel wilden verlaten. Ze werden meegenomen naar het kantoor. Daar werd de 29-jarige agressief. Hij sloeg en beet een 47-jarige
beveiligingsmedewerker. Hij moest zich onder doktersbehandeling stellen en deed aangifte. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: woninginbreker op heterdaad aangehouden
De politie heeft vrijdagavond een 40-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden na een woninginbraak. Omstreeks 18.40 uur kwam een 36-jarige man bij zijn woning aan de Beethovenstraat en overliep daar de inbreker. Die ging er meteen vandoor. Op aanwijzing van een getuige kon hij op de Corellistraat worden achterhaald. Bij zijn aanhouding bleek hij gestolen voorwerpen, onder andere horloges, uit de woning aan de Beethovenstraat bij zich te hebben. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Dronrijp: aanrijding met letsel
Vrijdagavond is een 73-jarige man uit Harlingen gewond geraakt bij een aanrijding op de Rijksweg A31. De man reed als bestuurder van een personenauto in de richting Franeker. Achter hem reed een 28-jarige man uit Leeuwarden. Die had te laat in de gaten dat de auto voor hem langzamer reed. Hij week uit, raakte de macht over het stuur kwijt en raakte de auto van de Harlinger. Die kwam daardoor in de sloot aan de rechterzijde van de weg terecht. Hij raakte gewond en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan het Raadhuisplein. Vrijdagavond tussen 22.30 en 02.15 uur werd ingebroken nadat het slot van de deur was geforceerd. De bewoner, een 23-jarige man, mist een portemonnee met pasjes, een klein geldbedrag en een rijbewijs. Hij deed aangifte.

Heerenveen: man gewond bij woningbrand
Vrijdagnacht is een 50-jarige man gewond geraakt bij een brand in een bovenwoning aan de Wederik. Omstreeks 02.30 uur ontdekte een buurtbewoner de brand. Het bleek dat de keuken in brand stond en er een flinke rookontwikkeling was. De bewoner was wakker geworden van de rook en was zelf uit de woning gekomen. Omdat hij veel rook had ingeademd is hij ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De aangrenzende woningen werden tijdens de brand ontruimd. De keuken van de brandende woning brandde geheel uit. Een onderliggende woning liep waterschade op. De oorzaak is nog onbekend. De technische recherche van de politie Fryslân zal daar een onderzoek naar instellen.

Leeuwarden: drie auto vernield door brand
De politie heeft zaterdagochtend een onderzoek ingesteld naar een brand in meerdere autos in de Wilgenstraat. Omstreeks 03.40 uur bleek een personenauto in brand te staan. De auto brandde zo heftig dat - mede door de harde wind de brand oversloeg naar een naast staande auto. Beide autos brandden geheel uit. Een derde auto kon nog weggeduwd worden, maar liep toch schade op. Door de technische recherche zal onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de brand. De autos waren allen eigendom van bewoners van der Wilgenstraat.

Grou: aanrijding, bestuurder onder invloed
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Rijksweg A32 tussen twee personenautos. Een 25-jarige man uit Wolvega was achter op de auto van een 54-jarige vrouw uit Heerenveen gereden. Daardoor was schade ontstaan. Omdat de man uit Wolvega onder invloed verkeerde had een getuige diens sleutels afgepakt en de politie gewaarschuwd. Die hield de Wolvegaaster aan en nam hem mee naar het bureau. Daar blies hij 395 ug/l. Het betrof een beginnend bestuurder. Daarom werd naast een proces-verbaal en een rijverbod het rijbewijs ingevorderd. De bestuurster uit Heerenveen had pijnklachten aan haar nek en zou zich onder doktersbehandeling laten stellen.

Leeuwarden: eenzijdige ongeval met bestuurder onder invloed De politie heeft zaterdag een eenzijdig ongeval behandeld waarbij de bestuurder te veel gedronken had. Omstreeks 04.30 reed een 26-jarige man uit Leeuwarden met zijn personenauto op Tesselschadestraat bij de rotonde met de Heliconweg rechtdoor. Hij raakte een verkeersbord en klapte op een betonblok. Aan het bureau blies hij 865 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Leeuwarden: aanrijding, bestuurder onder invloed
De politie heeft zaterdagochtend een 31-jarige man uit Groningen verbaliseert, nadat hij onder invloed betrokken was bij een aanrijding op de Drachtsterweg. De verdachte kwam vanuit de richting Leeuwarden en wilde linksaf slaan richting Werpsterhoek. Toen hij in de gaten kreeg dat hij de verkeerde afslag nam, stuurde hij terug naar de rechterrijbaan. Daar naderde ook vanuit de richting Leeuwarden juist een auto, bestuurd door een 26-jarige vrouw uit Opende. De vrouw schrok van de manoeuvre van de man en stuurde haar auto in de berm om een aanrijding te voorkomen. Ze verloor de macht over het stuur en raakte een lantaarnpaal. De Groninger had gedronken. Aan het bureau blies hij 270 ug/l. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagavond en nacht tijdens controles 15 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Elf van hen werd gecontroleerd bij een grote controle in Smallingerland en Opsterland. Daar werden door 27 politiemensen en vier medewerkers van VVN bijna 700 bestuurders gecontroleerd.

In vier gevallen waren de bestuurders betrokken bij een aanrijding. Zie daarvoor de berichten hierboven. In de volgende gevallen werd naast een proces-verbaal en een rijverbod het rijbewijs ingevorderd. Dat betrof (achtereenvolgens dag en plaats, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):
Vrijdag 22.20 uur, Breewei in Tijnje, 53-jarige bestuurster van een bestelauto uit Noordwolde, 575 ug/l;
Zaterdag 02.15 uur, Europalaan in Heerenveen, 23-jarige bestuurder van een personenauto uit Heerenveen, 365 ug/l, verdachte is beginnend bestuurder.