Toneelgroep Amsterdam

PERSBERICHT
Amsterdam, 12 februari 07

TA speelt Tragedie - honden plegen geen zelfmoord

nieuwe theatertekst van gerardjan rijnders

Op 18 maart 2007 speelt Toneelgroep Amsterdam de première Tragedie in het Compagnietheater in Amsterdam. Een nieuwe theatervoorstelling geschreven en geregisseerd door Gerardjan Rijnders en gespeeld door o.a. Fedja van Huêt, Roeland Fernhout, Jacob Derwig, Marieke Heebink en Renée Fokker. Het is een vervolg op Blöd dat Rijnders in 2004 schreef voor zes actrices en waarvoor hij eveneens het formele genre van het Griekse koor gebruikte. Tragedie is een montagevoorstelling, opgebouwd uit eigen teksten, losse quotes, zelfstandige monologen en dialogen die associatief tot een compositie worden gesmeed. De voorstelling toont hoe de moderne mens zich terugtrekt in zijn eigen veilige omgeving en zich niets meer aantrekt van de wereld om hem heen. Tragedie is t/m 14 april 2007 alleen te zien in het Compagnietheater in Amsterdam.

synopsis
In de coulissen van het wereldtoneel leven mensen. Als bewoners van een welvaartsmaatschappij die geen rol van belang speelt op het wereldtoneel zijn zij vooral met zichzelf en elkaar bezig. Wij zien een koor van behaagzieke individuen dat toekijkt en niets doet, ook niet als de wereld zich onontkoombaar aan hen wil opdringen. Liever wentelen zij zich lethargisch in zelfgekozen modder dan zich te bekommeren om wat er zich allemaal in die modder afspeelt. Zoals een bot dat doet, de platvis die te moe van het leven is en bewegingsloos wacht op het voedsel dat hem in de mond zwemt. Deze pijnlijk vermoeide individuen hebben alles al meegemaakt en bagatelliseren elke emotie. Ze horen explosies, mensen van buiten dringen hun wereld binnen, doen een beroep op hen. Schreeuwen om hulp. Komen ze ooit nog in beweging?

Tragedie is een muzikale voorstelling over eenzaamheid en sterven, over de troostende werking van een vrouw uit Moldavië die de daklozenkrant verkoopt, over een hond die zelfmoord pleegt, over dromen en gecensureerde fantasieën.

gerardjan rijnders & boudewijn tarenskeen
In Tragedie heeft het koor de hoofdrol. De protagonisten, in de klassieke tragedie de hoofdpersonages, zijn in de tekst van Rijnders bijfiguren. Componist Boudewijn Tarenskeen heeft de teksten van het koor op muziek gezet en worden a capella gezongen. Hiermee zet Gerardjan Rijnders de lange samenwerking met Tarenskeen voort. Eerder werkten zij onder meer samen bij Blöd (2004) en Dark Lady (1999). Hiernaast schreef Tarenskeen o.a. de muziek voor de TA-producties Orestes en Zonder Titel.

EINDE PERSBERICHT /