Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Hilversum, 15 maart 2007

Documentaire: Surinaams-Javaanse moslims in Nederland herdenken de geboorte van de profeet Mohammed

Uitzending: zondag 18 maart 2007 om 12.00 uur op Nederland 2 Herhaling: zaterdag 24 maart 2007 om 10.30 uur op Nederland 2

Javaanse tradities ingezet bij herdenking geboorte van de profeet Mohammed

Overal ter wereld herdenken moslims op 31 maart de geboorte van de Profeet Mohammed. Maar weinigen hanteren zulke kleurrijke rituelen als de 'westbidders', een groep Nederlandse moslims van Surinaams-Javaanse afkomst. De westbidders beleven God in alle aspecten van het leven. Zij streven naar een leven in harmonie met de natuur, met de overledenen en met de mensen in hun directe omgeving.

De westbidders zijn met weinigen, de leden worden ouder. Zelfbewust houden ze hun bijzondere rituelen in stand. Zonder opvolgers om de rituelen aan door te geven zal deze interessante islamitische substroming haar bestaansrecht verliezen.

De NMO vindt het belangrijk de diversiteit van de islam in Nederland in beeld te brengen. Met deze documentaire krijgt de kijker inzicht in een bijzondere geloofsgemeenschap die buiten de eigen kring geen bekendheid geniet.

De NMO besluit haar uitzending met een aflevering van De schone namen van Allah. Hierin wordt Allah aangeroepen als Al Baatin, de Verborgene, Hij Die het menselijk begrip te boven gaat.

Bij de NMO ook dit weekend een nieuwe aflevering van de serie Eten bij de Buren Uitzending: zaterdag 17-03-2007 van 15.30 tot 15.55 uur op Nederland 2




Nederlandse Moslim Omroep