Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen NioScoop, 18 maart 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2

E-nummers
Op de producten in de supermarkt staat vermeld welke ingrediënten er gebruikt zijn tijdens het bereidingsproces. Als consumenten willen weten of een product bijvoorbeeld halal is, dan kan deze informatie goed van pas komen. Het is echter vaak onbekend wat de betekenis van de E-nummers op de verpakking is. In Nioscoop een gesprek met Ralf Hartemink, opleidingsdirecteur levensmiddelentechnologie op de Universiteit Wageningen.

Azerbeidjanen
In Nederland wonen ongeveer 15 a 20 duizend Azerbeidjaanse moslims. In Azerbeidjaan is de islam, ondanks het 70-jarige communistische bewind onder Moskou, een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven. Aanstaande zondag een reportage over deze nauwelijks bekende moslimgemeenschap, op zoek naar een nieuwe religieuze identiteit.

NioScoop is zondag te bekijken tussen 13.00 en 13.30 uur op Nederland 2.

Onderwerpen De Horizon, 17 maart 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Moslimmilitairen
Naar aanleiding van het door Geert Wilders aangezwengelde debat over de dubbele nationaliteit van bewindspersonen, reageert nu ook de krijgsmacht op de discussie. Het debat over loyaliteit van mensen met twee paspoorten valt bij de militairenbond ACOM niet in de smaak. "De discussie is kwetsend voor moslimmilitairen die bijvoorbeeld in Afghanistan hun leven op het spel zetten voor Nederland", zegt Jan Kleian van de militairenbond ACOM. Hij twijfelt geen moment aan de loyaliteit van militairen met een dubbele nationaliteit. In De Horizon een interview met deze vakbondsleider.

Kraakmoskee
Moskeeën zijn in Nederland op de gekste plekken terug te vinden. Hoewel een huiskamermoskee of een boerderijmoskee origineel lijken, is het vaak uit nood dat gebedshuizen op zo'n manier worden vormgegeven. Dat geldt ook voor Moskee Ramadan, alias 'de kraakmoskee' in de Amsterdam. Tijdens de maand Ramadan bood een kraakpand ruimte aan moslims die niet in moskee Badr konden bidden. Het pand in de wijk Bos en Lommer boven de A10 dient tot de dag van vandaag nog steeds als moskee en ontmoetingsruimte. In De Horizon een uitgebreid verslag.

Humor en Islam
Moslims zijn snel op hun teentjes getrapt, hebben een laag incasseringsvermogen en geen gevoel voor humor. Dat is het beeld wat er van hen ontstond na de Deense cartoonrellen een jaar geleden, veroorzaakt door spotprenten over de profeet Mohammed. Om te kijken of het hardnekkige beeld van humorloze moslims klopt, organiseerde de islamitische studentenvereniging Ilim een debat aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Thema van het debat: "Islam, humor en vrijheid van meningsuiting". De Horizon keek of er nog wat te lachen viel tijdens de paneldiscussies.

De Horizon is zaterdag te beluisteren tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5.