Ingezonden persbericht


Amsterdam, 7 maart 2007

PERSBERICHT

Speciaal programma Israël en de Palestijnse gebieden tijdens het Amnesty International Filmfestival 2007

Het Amnesty International Filmfestival besteedt extra aandacht aan Israël en de Palestijnse gebieden. De documentaires over het thema belichten het conflict vanuit verschillende invalshoeken. Ze gaan over verzoening, dialoog, vriendschap en begrip. Na de filmvertoning van Encounter Point is er een debat met de filmmaker Julia Bacha en mediapsycholoog Jaap van Ginneken.

Gasten

Na de vertoningen van Encounter Point is er een gesprek met filmmaker Julia Bacha en mediapsycholoog Jaap van Ginneken over beeldvorming van Israeliërs en Palestijnen in de media. Jaap van Ginneken is als mediapsycholoog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef meerdere boeken waaronder De schepping van de wereld in het nieuws en Verborgen verleiders.

Encounter Point (VS, 2006) - Ronit Avni, Julia Bacha Verschillende vredesbewegingen in Palestina en Israël streven, tegen politieke onwil en onbegrip in, naar een geweldloze oplossing. Robi Damelin verloor haar zoon toen deze bij het bewaken van een joodse nederzetting werd doodgeschoten door een Palestijnse scherpschutter. Het verlies van een familielid deelt zij met vijfhonderd andere gezinnen, die deel uitmaken van het Bereaved Families Forum. De helft van de gezinnen is Palestijns, de helft joods. De organisatie probeert door dialoog het begrip voor elkaars situatie te vergroten en daarmee een basis te leggen voor een vreedzame oplossing. Regisseur Ronit Avni volgt verschillende leden van deze en andere vredesbewegingen op hun vaak frustrerende, maar tegelijkertijd hoopgevende missie. Winnaar publieksprijs op het San Francisco International Film Festival 2006.

Bil'in My Love (Israël/Palestina, 2006) - Shai Carmeli Pollak Palestijnen in het dorpje Bil'in proberen de bezetting van hun grond tegen te gaan met geweldloos protest. Bil'in My Love toont dat verzet, maar ook hoe vriendschap ontstaat tussen Palestijnen en Israëli's. Bil'in dreigt in tweeën te worden gesplitst door de Israëlische veiligheidsmuur en voor meer dan de helft te worden opgeslokt door een naburige Joodse nederzetting. De dorpelingen confronteren het Israëlische leger met creatieve, wekelijkse demonstraties en directe acties. Het leger antwoordt met arrestaties, traangas en kogels. De Israëlische regisseur Pollak komt, bewapend met camera, als activist naar Bil'in. Tijdens zijn tijd daar groeit Bil'in uit tot symbool van de strijd tegen de muur en de bezetting.

A Storm of Emotions (Israël, 2006 )- Yael Klopmann Hoe is het om als Israëliër je landgenoten uit te moeten zetten? Joodse politieagenten en soldaten stonden voor dit dilemma bij de evacuatie van de Gazastrook in augustus 2005. De documentaire volgt een aantal hoofdpersonen, van opperbevelhebber Uri Bar-Lev tot de piepjonge sergeant Notar Cohen, bij de voorbereidingen op en uitvoering van één van Israëls meest complexe 'militaire' missies ooit: de ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook. Tijdens de evacuatie stuiten de uitvoerders van het democratisch tot stand gekomen besluit op woede, haat en verbittering, maar ook op berusting, begrip en mededogen.

9e Amnesty International Filmfestival
Het festival vindt plaats van 14 tot en met 18 maart in Amsterdam en in Den Haag. Festivallocaties zijn filmtheaters rondom het Leidseplein (Amsterdam) en Filmhuis Den Haag. Op het programma staan circa dertig speelfilms en documentaires. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek.

= = = = =

Noot aan de redactie -