Ingezonden persbericht


TUMULTdebat: Cuba na Castro

Persbericht

Debatcentrum TUMULT organiseert i.s.m. het Cuba Platform een debat op zondag 18 maart, de actiedag tegen repressie op Cuba. Tijd 14.00 -16.00 uur. Inloop: 13.30 uur. Locatie: Florin, Nobelstraat 2-4, Utrecht. (Info en reserveren:030-2332430/www.tumultdebat.nl.)

CUBA NA CASTRO
Wat wil Nederland, wat kan Europa?

Op 26 juli 2006 verscheen de Cubaanse president voor het laatst in het publiek. Al maanden gonst de geruchtenmachine over zijn ophanden zijnde sterven en woeden er heftige discussies over hoe Cuba er na zijn dood uit zal zien. Zal zijn broer Raúl, nu interim-president, aan de macht blijven? Hoe gaat men dan in Nederland en Europa om met het veranderende Cuba?

Onder voorzitterschap van Jan Donkers, schrijver, debatteren o.a. René Paas (voorzitter CNV), Kathleen Ferrier (kamerlid CDA), Kees van Kortenhof (Glasnost in Cuba) en Ewout Irrgang, (kamerlid SP).

De nadagen van een regime zorgen er in de regel voor dat de buitenwereld alle mogelijke scenario's op een rijtje zet. Zo schijnen er in Florida veel uitgeweken Cubanen te wachten om eindelijk weer eens terug te keren, al dan niet tijdelijk. Zo worden er in de politieke kringen van de VS discussies gewijd aan het opheffen van het embargo. Maar heeft de EU ideeën hoe zij met Cuba om wil gaan? En met welk Cuba? Een Cuba waar Castro getrouwen aan de macht komen die dezelfde koers blijven varen? Of juist een Cuba dat zich wél naar de buitenwereld opent? Welke opties heeft Europa, en welke rol kan Nederland daar in spelen? Tegelijkertijd leven veel Cubanen nog in angst. Censuur geldt nog steeds, verklikkers van het regime kunnen nog steeds levens doen breken. Dissidenten zijn niet zeker van hun vrijheid. Vier jaar geleden werden er 75 dissidenten opgepakt, waarvan het merendeel nog steeds niet vrij is. De dag waarop dat gebeurde, 18 maart, is sindsdien een mondiale actiedag voor meer vrijheid op Cuba. Wat kan de Nederlandse politiek daar aan bijdragen?

Elk jaar worden op 18 maart in verschillende Europese steden activiteiten georganiseerd om stil te staan bij de Cubaanse repressie en censuur. Programma in Utrecht voorafgaand aan het debat: 11:00 - 12:30 Kerkdienst EUG & Cuba Platform. Locatie: Janskerk, Janskerkhof 26, Utrecht. 13:00 - 13:30 Solidariteitstocht vanuit de Janskerk. Voor meer informatie: www.ikvpaxchristi.nl.

TUMULT & Cuba Platform, gevormd door IKV Pax Christi, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), CNV, Amnesty International, Glasnost in Cuba, CLAT-Nederland en Cuba Futuro.