Stop met Bakkeren, ga balansen


Als je weet hoeveel je kunt eten, hoef je je niet meer bezig te houden met welk dieet dan ook

SNEEK, 20070318 -- Het onlangs verschenen boek `Balans', geschreven door voedingsconsulente Geertje van der Meer uit het Friese Winsum is geschreven uit frustratie en bezorgdheid. ,,Door alle crashdiëten en dieetrages zijn veel mensen het spoor volkomen kwijt geraakt." In `Balans' geeft ze aan hoe het gewicht op peil is te brengen en te houden, zonder een streng dieet te volgen. Zelfs een zakje patat of een kroket op zijn tijd mag best.

In haar bloeiende praktijk ziet Van der Meer regelmatig op haar spreekuur komen: mensen die al tientallen jaren aan het lijnen zijn maar nog steeds problemen hebben met hun gewicht. En daar zijn schrijnende gevallen bij. Voor haar is het een bewijs dat er iets helemaal mis is in voedingsland. Om die reden schreef de voedingsconsulente 'Balans'. Hierin geeft zij het advies om te stoppen met lijnen en gewoon te gaan eten, niet meer maar ook niet minder dan men nodig heeft. ,,Als je weet hoeveel je kunt eten, hoef je je niet meer bezig te houden met welk dieet dan ook.''

Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch ziet Van der Meer bij de cliënten in haar praktijk dat het kan. Met de juiste voedingsadviezen komen zij langzaam maar zeker van hun overtollige kilo's af. Het is haar zelf ook gelukt. ,,Ik weet wat het is om aan de zware kant van Nederland te zitten. Ooit woog ik 85 kilo bij een lengte van 1.62 meter.'' Nu is zij superslank. Als cliënten vragen hoe zij dat heeft bereikt, vertelt zij dat alles draait om gezonde basisvoeding maar dat zij echt wel eens een patatje eet. Ook haar uitgever volgt nu de adviezen uit `Balans' om af te vallen.

Is Geertje van der Meer de tegenhanger van Sonja Bakker? Zelf nuanceert ze die uitspraak. ,,Dat moet iedereen zelf maar uitmaken. Volgens diëtisten hoort Sonja Bakker in de hoek van de crashdiëten. En daar ben ik het ook wel mee eens. Als je een gemiddelde weekvoeding van haar berekent, kom je uit op 600 tot 1100 calorieën per dag. Dat vind ik te weinig. Het is onmogelijk een metselaar of een stratenmaker op een hongerdieet zijn werk te laten doen. Het wordt tijd dat we stil staan bij het feit dat je, wanneer je te weinig en niet uitgebalanceerd eet je speelt met je gezondheid.

Bovendien zou ik, als ik dergelijke adviezen zou geven, snel uit onze beroepsvereniging worden geknikkerd. Wij mogen namelijk geen crashdiëten voorschrijven, noch vervangende middelen verkopen.''

Over de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, die honderdvijftig leden telt, zegt zij: ,,Wij werken volgens vastgestelde richtlijnen waardoor de klant verzekerd is van een professionele aanpak. Onze vereniging controleert op voldoende opleiding en regelmatige bijscholing en kent een klachtenregeling. Dat biedt zekerheid voor de klanten. De beroepsnaam 'gewichtsconsulent' is namelijk niet beschermd. Inmiddels vergoeden verscheidene verzekeraars al een consult bij een gewichtsconsulent.'' Van der Meer begrijpt best dat het verleidelijk is om door een crashdieet in korte tijd veel kilo's kwijt te raken. ,,Maar je leert er niets van. Zodra je 'gewoon' gaat eten, vliegen die kilo's er weer aan. Bovendien is streng lijnen ongezond. Als je te weinig eet en voedingsmiddelen weglaat, krijg je tekorten. Als je uit je auto een zuigertje weghaalt, dan vertikt ie het. Wij gaan maar door met weglaten en verwachten dat alle lichaamsfuncties gewoon doorgaan.''

Hoe moet het dan wel? ,,De lat niet te hoog leggen en realistisch zijn in je doelstellingen. Niet te snel willen. Het aantal calorieën afstemmen op de intensiteit van je dagelijkse werk. Ik geef daar tabellen voor. En maaltijden klaarmaken met gezonde voeding. Van belang is te weten waarom vetten nodig zijn of suiker verkeerd is en waarom je al lijnend toch kunt aankomen. Omdat ik in mijn praktijk zoveel verhalen hoor die herkenbaar zijn voor anderen, heb ik mijn boek voorzien van persoonlijke geschiedenissen."

Tot slot: ,,Er wordt veel geschreven en gepraat over overgewicht. Door politici en medici. Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren, maar wat. Daarom heb ik `Balans' geschreven om de mensen die willen afvallen een handvat te geven om op een gezonde en verantwoorde manier af te vallen. Zonder honger te lijden. Succes verzekerd!"

Bestellen:

Balans
Balans
Meer, G. van der