Ingezonden persbericht

Levellers in Nederland

Na DVD-release Chaos Theory ook te zien op podia

Wie had 19 jaar geleden kunnen denken dat het vrolijke zooitje ongeregeld The Levellers zou uitgroeien tot een langlopend succesverhaal? Begin jaren '90, toen iedereen zich bezighield met de zoveelste hype uit Manchester, brak de vioolgedreven folkband door met het album Levelling The Land en de single There's Only One Way Of Life (And That's Your Own). Onlangs verscheen hun nieuwe dubbel-DVD Chaos Theory. In maart zijn ze weer te zien in Nederland!

De Britse folkrockers van Levellers zijn graag geziene gasten op de Nederlandse podia en festivals. De band neemt namelijk hun eigen fanschare mee, en na afloop van het optreden is de rest van het publiek ook fan. De fanatieke aanhang van Levellers is haast even vermaard als de groep zelf: de halve wereld weet ondertussen wat 'crusties' zijn of nieuwe nomaden. Een trouw en massaal publiek moet je verdienen. Levellers was de afgelopen 15 jaar dan ook haast voortdurend onderweg hetgeen resulteerde in cijfers die er niet om liegen: een uitmuntende live reputatie, 6 miljoen verkochte albums en 10 miljoen tevreden toeschouwers.

Het repertoire van Levellers omvat voornamelijk folkrock of indierock, met invloeden uit de punk en traditionele Engelse volksmuziek. Zowel op plaat als op het podium koppelen de zes Levellers doedelzakken, violen en soms een didgeridoo, mandoline of fluit aan gitaren en drums. Deze combinatie maakt dat de toegankelijke recht-toe-recht-aan muziek van Levellers soms opzwepend, soms reflectief, soms intens droevig maar altijd bijzonder en herkenbaar is.

De naam van de band is afgeleid van de levellers, een radicale fractie van het New Model Army van Oliver Cromwell. De naam verwijst ook naar het relatief vlakke gebied in Brighton waar de meeste bandleden opgroeiden. Onderwerpen als natuur en milieu, vrede en anarchisme zijn vaak terugkerende onderwerpen op de tien albums die band tot nog toe uitbracht (met Truth And Lies uit 2005 als laatste).

Onlangs verscheen Chaos Theory. Een dubbel-dvd met diverse live-registraties. Disc 1 bevat een compleet concert met 23 klassiekers waaronder One Way, What A Beautiful Day en 15 Years. De DVD is opgenomen in stereo en 5.1 surround sound. Disc 2 zijn highlights van een akoestische show in Buxton Opera House waarin verschillende gasten optreden, zoals Maddy Prior, Nick Burbridge, Rev Hammer en Nick Harper.

Levellers is: Mark Chadwick zang & gitaar, Simon Friend zang, gitaar, mandoline & harmonica, Jon Sevink viool, Jeremy Cunningham bas, Charlie Heather drums en Matt Savage keyboards.

ZO 18.03 Nijmegen, Doornroosje
DI 20.03 Hellendoorn, Lantaarn
WO 21.03 Utrecht, Tivoli
DO 22.03 Eindhoven, Effenaar

http://www.levellers.co.uk/

Van de DVD Chaos Theory zijn promo-exemplaren beschikbaar. Ook zijn er interviewmogelijkheden met de band. Beeldateriaal is opvraagbaar!

HET MONUMENTALE
Evelyne Levêke

Weerdsingel WZ 33a, 3513 BC UTRECHT
Postbus 553, 3500 AN UTRECHT

GSM: 06 - 4500 8427, Fax: 08 - 4224 8808
evelyne@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl