Gemeente Amsterdam



Onthulling De Schreeuw in Amsterdams Oosterpark op 18 maart

Zondag 18 maart wordt om 15.00 uur in het Oosterpark het kunstwerk De Schreeuw van Jeroen Henneman onthuld. Henneman ontwierp het beeld in opdracht van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Het kunstwerk verbeeldt de vrijheid van meningsuiting en is ter nagedachtenis aan de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004 in de Linnaeusstraat.

Tijdens de onthulling spreken burgemeester van Amsterdam Job Cohen en stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet. Hans Teeuwen, goede vriend van Theo van Gogh, sluit de onthulling af. Tijdens de onthulling zijn door Theo van Gogh geschreven chansons te horen.

4½ meter hoog beeld

Het beeld is eenvoudig en helder maar heeft tevens diverse betekenislagen. Hierdoor is de som der delen meer dan een `eenvoudig' beeld. Het kunstwerk voegt zich daardoor goed in zijn omgeving. Zonder provocerend aanwezig te zijn heeft het de gelaagdheden die het werk een meerwaarde en diepere betekenis geeft. Het Oosterpark. Foto: Edwin van Eis.jpg (51 Kb) beeld is ongeveer 4½ meter hoog en is van thermisch gestraald roestvrij staal.

Kunst in het Oosterpark

In het Oosterpark zijn diverse kunstwerken geplaatst, onder meer het `Monument van de Tachtigers' van Jan Wolkers, `De Titaantjes' van Hans Baayens en het `Nationaal Monument voor het Slavernijverleden' van Erwin de Vries. Ook het Willem Witsenhuis is gevestigd aan het park. De Linnaeusstraat, waar Theo van Gogh is vermoord, grenst aan het Oosterpark.

Tentoonstelling CBK Amsterdam

Fotograaf Bert Nienhuis maakte een reportage over het productieproces van het kunstwerk De Schreeuw. De tentoonstelling is te zien van 22 maart tot en met 21 april 2007 in het CBK Amsterdam, Derde Oosterparkstraat 201, 1092 CZ Amsterdam. Voor openingstijden zie website: www.cbkamsterdam.nl of telefoonnummer 020-668 1753.