Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten zaterdag 17 maart 2007

Zaanstreek-Waterland, 17-03-2007 o Met onder andere: diefstal uit kerk in Edam, auto over de kop op de A8 en diverse aanhoudingen

Politie onderzoekt diefstal uit kerk Edam, 16 maart 2007, 12:18 uur De politie is een onderzoek gestart naar een inbraak in een kerk aan de Grote Kerkstraat. Daarbij werden twee kroonluchters gestolen. De inbraak werd vrijdagmiddag ontdekt en gemeld bij de politie. De agenten die ter plaatse kwamen schakelden medewerkers van de afdeling Forensische Opsporing in om sporenonderzoek te doen. Mensen die iets van de diefstal hebben gezien of gehoord, worden verzocht contact op te nemen met politiewijkteam Edam-Volendam via 0900-8844.

Winkeldieven van de regen in de drup Zaandam, 16 maart 2007 Vrijdagmiddag heeft de politie twee verdachten van winkeldiefstal overgenomen van de winkelmedewerkers die hen betrapten. Op de Prinsenstraat passeerde een 52-jarige Zaandammer de kassa van een winkel zonder de twee blikjes kattenvoer af te rekenen die hij had meegenomen. De verdachte moest voor de goederen met een totale waarde van 2 euro 36 uiteindelijk 130 euro neertellen in de vorm van een boete. Natuurlijk moest hij de blikken teruggeven. Later die middag werden surveillerende agenten aangesproken door een medewerkster van een winkel aan de Gedempte Gracht. Ze wees de agenten op een man die op dat moment de winkel verliet met een pak saucijzenbroodjes die hij niet had afgerekend. De 41-jarige Zaandammer werd aangehouden en bleek een bij de politie bekende veelpleger te zijn; een persoon die veelvuldig strafbare feiten pleegt en stelselmatig met de politie in aanraking komt. Onder het motto 'vaste klanten krijgen extra service' krijgen veelplegers een speciale strafrechtelijke behandeling. De Zaandammer blijft daarom vastzitten en wordt binnen een paar dagen voorgeleid aan de Rechter Commissaris.

Rijden onder invloed Zaandam, 16 maart 2007, 14:10 uur Surveillerende agenten hebben vrijdagmiddag een 44-jarige automobilist uit Assendelft aangehouden voor het rijden onder invloed van softdrugs. De man viel op doordat hij met hoge snelheid over de provinciale weg Zaandam/Castricum reed en daarbij tot tweemaal toe een rood verkeerslicht negeerde. Toen de agenten de automobilist hierover wilden aanspreken, zagen zij dat hij een joint aan het roken was. De man werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding voor mishandeling Oostzaan, 16 maart 2007, 20:18 uur De politie heeft vrijdagavond een 15-jarige jongen uit Oostzaan aangehouden op verdenking van mishandeling van een even oude plaatsgenoot. Het slachtoffer was met een paar vrienden aan het voetballen in een speeltuintje aan De Hoper, toen een groepje van ongeveer 10 jongeren arriveerde. Eén van hen liep op het slachtoffer af en deelde een aantal klappen en schoppen uit. Het slachtoffer werd door ambulancepersoneel behandeld, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. De politie heeft de verdachte aangehouden in zijn woning en zijn ouders geïnformeerd over het incident. Hij werd naar het politiebureau gebracht en verhoord. Daarnaast worden de gegevens van de Oostzaner opgenomen in het 'Client-Volgsysteem Jeugdcriminaliteit'. Dit is een systeem waarin alle jongeren tot 18 jaar met strafrechtelijke contacten zijn geregistreerd. Politie, de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie maken er gebruik van. Het systeem dient als hulpmiddel bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. Het maakt snel en vroegtijdig ingrijpen mogelijk en vormt een ondersteuning bij het nemen van beslissingen. De medewerkers van de drie organisaties kunnen zien of een jongere al eerder strafrechtelijk contact heeft gehad, om welke feiten dat ging en welke acties door welke instantie zijn ondernomen. Naast de jongere zelf, worden ook de ouders of verzorgers in kennis gesteld van de registratie.

Aanhouding voor vernieling geparkeerde auto Zaandam, 16 maart 2007, 20:35 uur Na een telefoontje van een getuige heeft de politie vrijdagavond een 15-jarige Zaandammer aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. De getuige zag op de Lobeliusstraat een groepje jongeren bij geparkeerde auto's rondhangen. Een van de auto's raakte vervolgens beschadigd doordat de jeugd over het dak en de motorkap liep. Op basis van het opgegeven signalement kon de politie de Zaandammer aanhouden. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Auto over de kop Zaandam, 16 maart 2007, 22:33 uur Politie, brandweer, traumateam en ambulance zijn vrijdagavond uitgerukt vanwege een auto die op de A8 over de kop was geslagen. Het ongeluk gebeurde tussen de brug over de Zaan en knooppunt Zaandam, waar een extra vangrail is geplaatst vanwege werkzaamheden aan het geluidsscherm. De bestuurder van de auto, een 30-jarige Zaandammer, haalde een ander voertuig in en raakte bij het terugsturen naar de rechterrijstrook de tijdelijke vangrail. De bestuurder en zijn inzittende, een 33-jarige plaatsgenoot, konden op eigen kracht uit het voertuig komen en waren aanspreekbaar. Beide mannen werden met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd, vanwege het veroorzaken van gevaar op de weg en vermoedelijk rijden onder invloed. Een bloedproef moet uitwijzen of de man inderdaad teveel gedronken had. Medewerkers van de afdeling Verkeersondersteuning van de politie kwamen ter plaatse om onderzoek te doen naar de toedracht van het ongeval.

Aanhouding voor graffiti Purmerend, 17 maart 2007, 05:25 uur Een politiebiker heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige Purmerender aangehouden voor het aanbrengen van graffiti. De biker zag de jongen staan onder het spoorviaduct bij het Beatrixplein. Hij bleek een aantal spuitbussen verf, een stift en een bivakmuts bij zich te hebben en stond niet ver verwijderd van een nog natte graffiti. De Purmerender werd overgebracht naar het politiebureau. Omdat onderzocht moet worden of de verdachte voor nog meer bekladdingen verantwoordelijk kan worden gesteld, werd hij in verzekering gesteld.

Aanhouding in uitgaansgebied Purmerend, 17 maart 2007, 02:57 uur De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in het uitgaansgebied een 24-jarige Purmerender aangehouden. De man was een kroeg aan de Koemarkt uitgezet door een portier en wilde, ondanks de vorderingen door de op het plein aanwezige agenten, niet weggaan. Toen de agenten tot aanhouding overgingen verzette de verdachte zich zo hevig dat een agent daarbij gewond raakte. Onderweg naar het bureau uitte de Purmerender diverse beledigingen en bedreigingen richting de politiemensen. De verdachte werd in verzekering gesteld.