Politie Friesland

Politieberichten van zondag 18 maart

Fryslân, 18-03-2007 o Politieberichten van zaterdag 17 maart 13.00 uur t/m zondag 18 maart 11.00 uur

Sneek: vrouw gewond in wasstraat
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op het industrieterrein De Hemmen. Een 56-jarige vrouw uit Balk raakte gewond in een wasstraat. Nadat de wasstraat in werking was gezet, wilde de vrouw uitstappen. Daarbij kwam ze met haar voet klem te zitten tussen de band van de transportrol en een afdekplaat. Door een medewerker werd de band direct stopgezet en 1-1-2 gebeld. De brandweer tilde de auto opzij en demonteerde de beplating van de transportrol. Na een half uur was de vrouw weer los. Ze is met de ambulance met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Joure: inbraak in loods
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een loods aan de Handelswei in de nacht van vrijdag op zaterdag. Men kwam op het terrein na het vernielen van het hekwerk. Daarna werd een ruit van de loods vernield en kon de roldeur worden geopend. Daarna werd een kluis open gebrand en een geldbedrag weggenomen. Een 33-jarige man uit Sneek deed aangifte.

Sneek: insluiping in een woning
De politie stelt een onderzoek in naar een insluiping in de nacht van donderdag op vrijdag in een woning aan de Monnikstraat. Men kwam tijdens afwezigheid van de bewoner vermoedelijk binnen door een openstaand raam. Uit de woning werd en portemonnee, een klein geldbedrag en bescheiden gestolen. De 29-jarige bewoner deed aangifte.

Boornbergum: fietser overleden na aanrijding
Zaterdag is een 78-jarige man uit Boornbergum overleden aan de gevolgen van een aanrijding op de Easterbuorren. De man reed s middags op de fiets en kwam in aanrijding met een in dezelfde richting rijdende bestelauto, bestuurd door een 25-jarige man uit
Beetsterzwaag. De automobilist verklaarde de fietser nooit gezien te hebben. De man uit Boornbergum werd ter plaatse behandeld door een traumateam dat door een heli werd ingevlogen. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis UMCG waar hij later aan zijn verwondingen overleed. Door het Bureau Ongevallenanalyse van de politie Fryslân wordt een onderzoek ingesteld naar de juiste toedracht van de aanrijding. Ter plaatse werd een uitvoerig sporenonderzoek ingesteld.

Leeuwarden: overval op winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een gewapende overval op een winkel in de Nieuwe Oosterstraat. Zaterdagavond omstreeks 20.10 uur kwamen twee gewapende mannen de winkel binnen. Ze bedreigden een medewerker, een 23-jarige man uit Leeuwarden, en bonden hem vast. Daarna vertrokken de daders met het geld uit de kassa, een laptop en een groot aantal gsms. De medewerker raakte niet gewond.
Door de politie werd direct de omgeving afgezet en een sporenonderzoek ingesteld. Ook wordt een buurtonderzoek ingesteld.

Joure: twee aanhoudingen na vechtpartij
De politie heeft zondagochtend twee mannen van 24 en 19 jaar, beiden uit Joure, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Omstreeks 04.30 uur ontstond om nog onduidelijke reden een vechtpartij op de Midstraat tussen diverse jongeren. In samenwerking met portiers van een horecagelegenheid werden de vechtenden uit elkaar gehaald. Daarbij werd de 24-jarige aangehouden. Het bleef onrustig en kort daarna sloeg de andere verdachte tot tweemaal toe een andere jongen uit de groep. Ook hij werd aangehouden. Beide verdachten zijn overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 16-jarige jongeman uit Snikzwaag en een 18-jarige Jouster deden aangifte van mishandeling. Ze liepen licht letsel op.

Drachten: man aangehouden na mishandeling
De politie heeft zaterdagochtend een onderzoek ingesteld naar een mishandeling van een 22-jarige man uit Drachten. De man bevond zich rond 04.30 uur in een horecabedrijf aan de Noordkade. Daar kreeg hij ruzie met een 14-jarige inwoner van Dokkum over het eigendom van een jas. Daarbij kreeg het slachtoffer twee klappen in het gezicht. Medewerkers van het bedrijf traden kordaat op en overmeesterden direct de verdachte. Hij werd overgedragen aan de politie en voor nader onderzoek ingesloten.

Anjum: automobilist om het leven gekomen bij ongeval
Zaterdagnacht is een 35-jarige man uit Engwierum om het leven gekomen bij een vermoedelijk eenzijdig ongeval op de Saatsenwei. Door nog onbekende oorzaak raakte hij van de weg en belandde met de kop van zijn bestelauto in de naast de weg gelegen sloot. Het ongeval werd kort voor 03.00 uur ontdekt door voorbijgangers. Zij hielden het hoofd van de man boven water en haalden hem daarna uit het voertuig. Een reanimatiepoging mocht niet meer baten. De man overleed ter plaatse. Door duikers van de brandweer is de sloot nog nagezocht op mogelijk meerdere slachtoffers. Die waren er niet. Door Bureau
Ongevallenanalyse wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak en de aanleiding van het ongeval.

Drachten: man aangehouden na vernieling
De politie heeft zondagochtend een 36-jarige man uit Gorredijk aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 05.00 uur bemoeide hij zich op de Zuidkade met een bekeringssituatie voor wildplassen. Nadat hem tot tweemaal toe was gevorderd te vetrekken en zich er niet mee te bemoeien, liep hij boos weg. Vervolgens trapte hij enkele fietsen omver. Daarna is hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Oosterwolde: man mishandeld in zijn woning
De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling in een woning aan de Boekhorsterweg op zondagochtend. De bewoner, een 35-jarige man, verklaarde dat hij omstreeks 05.20 uur wakker was geworden van glasgerinkel. Toen hij uit bed kwam zag hij drie jongens in zijn woning. Ze sloegen en schopten hem direct. Hij was daarbij licht gewond geraakt aan zijn armen en hoofd. Ambulancepersoneel behandelden hem ter plaatse. Bij onderzoek bleek het glas van de voordeur vernield te zijn. Wat de reden van het incident is, is nog niet bekend.

Sijbrandahuis: brievenbus vernield
De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van een TPG-brievenbus aan de Birdaarderstraatweg. Die is vermoedelijk vernield tussen vrijdagavond en zondagochtend. Een vroege passant ontdekte de vernieling en vond de poststukken, zon 30 stuks, nat rond de brievenbus. De post is veiliggesteld en zal door de politie maandag worden overgedragen aan de TPG-post.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagavond en nacht tijdens controles zes bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. In drie gevallen werd naast een proces-verbaal en een rijverbod het rijbewijs ingevorderd. Dat overkwamen (achtereenvolgens trijd en plaats, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden): Zondag 01.45 uur, Skipfeartsein in Metslawier, 16-jarige bromfietser uit Engwierum, 650 ug/l, hij reed ook zonder licht, zijn passagier droeg geen helm en de bromfiets was niet verzekerd;
Zondag 04.20 uur, Oude Rijksweg Bolsward, 37-jarige bestuurder van een personenauto uit Wons, 615 ug/l;
Zondag 04.45 uur, Nieuwestad in Leeuwarden, 35-jarige automobilist uit Groningen, 635 ug/l.