Ingezonden persbericht

TEFAF Maastricht eindigt zeer succesvol

Maastricht, 18 maart 2007 - De twintigste TEFAF Maastricht is zeer succesvol verlopen. Gedurende de hele beursperiode werden in alle sectoren uitstekende zaken gedaan. Opvallend veel nieuwe verzamelaars, onder meer uit Duitsland en Spanje, vonden hun weg naar de beurs. De beurs heeft circa 71.000 bezoekers getrokken, 15% minder dan vorig jaar. Daarmee is het doel bereikt met minder bezoekers een ontspannen en aangename sfeer te creëren, die bovendien zeer stimulerend heeft gewerkt op de verkopen. 125 musea uit de hele wereld toonden zich zeer actief op de beurs. Een aantal zal hun aankopen de komende tijd zelf wereldkundig maken. De eerste vier dagen van de beurs zijn op Maastricht Airport 305 privévliegtuigen geland, 45% meer dan in 2006.

Topverkopen

Tot de topverkopen behoren Picasso's Femme à la coiffe d'Arlesienne sur fond vert voor ¤ 11,26 miljoen bij Wildenstein & Co., New York, Danseuses van Degas, vraagprijs

¤ 8,5 miljoen, door Noortman Master Paintings, Maastricht, en Portrait de Beatrice Hastings van Modigliani, dat Cazeau-Béraudière, Parijs zag weggaan voor $ 7 miljoen.

Een van de hoogtepunten van TEFAF 2007 was de archaïsche bronzen tapir uit China, ingelegd met goud en turkoois, uit de 4de eeuw voor Christus, vraagprijs ¤ 9,3 miljoen. 'Wij vinden het fantastisch dat de tapir naar een Chinese verzamelaar gaat en dat TEFAF hiermee een recordprijs vestigt voor een archaïsch brons", aldus James Hennessy van Littleton & Hennessy Asian Art, Londen/New York.

Portret van een jong meisje geschilderd door Jan Lievens, vormt volgens David Koetser van David Koetser Gallery, Zürich, een prachtige aanvulling op een belangrijke Amerikaanse privécollectie van Nederlandse oude meesters. De vraagprijs van het portret bedroeg ¤ 3,1 miljoen.

Oude meesters

Oude meesters waren zeer in trek. Haboldt & Co, Parijs, verkocht onder meer Stilleven met asperges, kruisbessen en aardbeien van Adriaen Coorte, een genrestuk van Jan Steen en een zeldzaam bloemstuk van Christoffel van den Berghe.

Bij Galerie Sanct Lucas, Wenen, verwisselde een bloemstuk van Osias Beert voor ¤ 3,6 miljoen van eigenaar. Galerie Canesso, Parijs, verkocht de helft van zijn Napolitaanse thematentoonstelling, waaronder Bosgezicht met schelpen, paddestoelen, schildpadden en rozen van Paolo Porpora. Konrad Bernheimer toonde zich zeer tevreden met de verkoop van werk van Rachel Ruysch, de twee erotische scenes uit Ovidius' Metamorfosen door Jean-François de Troy en Het ongelijke paar van Lucas Cranach de Oude, dat naar een Duitse verzamelaar van hedendaagse kunst gaat. Zijn collega Johnny van Haeften merkte op dat het opvallend is dat nu ook verzamelaars van moderne en eigentijdse kunst belangstelling tonen voor oude meesters. Hij verkocht behalve zijn topstuk, een groot Italiaans landschap van Jan Both, een stilleven met wild van Frans Snijders en een zomerlandschap van Pieter Brueghel de Jonge.

Moderne kunst

Moderne en eigentijdse kunst trok veel serieuze belangstelling. Galerie Jan Krugier & Cie, Genève, verkocht een doek uit 1982 van Jean-Michel Basquiat en Bouteille et instruments de musique van Georges Braque. Landau Fine Art, Montreal, verkocht onder meer Schwarze Maske van Paul Klee, terwijl bij Sperone Westwater, New York, de beide anamorfose objecten van Evan Penny, driedimensionale zeer levensechte gezichten als in een lachspiegel, nieuwe eigenaren vonden. Bij Gallery Delaive, Amsterdam, ging Melle Miroir, Melle Colier et Melle Sopha, de grootste aquarel-tekening van Kees van Dongen uit 1928 naar een hoofdstedelijke verzamelaar.

Antiquiteiten en objets d'art

Ook veel handelaren in de sectie Antiquiteiten toonden zich uiterst tevreden. Veel juwelen, objets d'art en meubelen wisselden van eigenaar. Een Franse verzamelaar vond bij Jan Roelofs, Amsterdam een zeldzaam 17de-eeuws Portugees verzamelaarskabinet met zijn oorspronkelijke onderstel. Jaime Eguiguren Arte e Antigüedades, Buenos Aires, verkocht een uitzonderlijk Mexicaans bureau-kabinet, midden 18de eeuw, aan het Minneapolis Museum of Art. Bij Richard Redding Antiques, Zürich ging een uiterst zeldzame Directoire consoletafel (ca. 1800), afkomstig uit Frans adellijk bezit, naar een belangrijk Amerikaans museum.

Pelham Galleries, Londen-Parijs, verkocht een George I blauw lak bureau-kabinet in Japanse stijl. Een Amerikaanse verzamelaar kocht bij Perrin, Parijs, een terracotta sculptuur van een Galliër, gemaakt door François Rude, dat diende als model voor zijn beeldhouwwerk aan de Arc de Triomphe.

Royal-Athena Galleries, New York, verkocht een aantal marmer sculpturen, waaronder een portretkop van keizer Hadrianus voor $ 140.000 en een meer dan levensgrote portretkop van keizer Augustus aan het Römisch-Germanisches Museum in Keulen.

Jean-David Cahn, Bazel, verkocht zijn topstuk aan een Europese verzamelaar: een torso van Aphrodite, Grieks, 2de-1ste eeuw v. Chr.

TEFAF Maastricht 2008 vindt plaats van 7 t/m 16 maart.

AXA Art, hoofdsponsor van TEFAF Maastricht

AXA Art en TEFAF bieden bezoekers een exclusieve servicekaart aan waarmee zij in internationale databanken de herkomst van kunstwerken kunnen nagaan. Ook richt AXA Art een expositie in onder de titel Thrill of Collecting II: Plastic, waar zeldzame design- en kunstvoorwerpen van kunststof te bewonderen zijn uit collecties van over de hele wereld.