Politie Midden- en West Brabant

Persberichten 17 en 18 maart district Breda

BREDA, 18 maart 2007

Horecaweekend verloopt rustig, enkele aanhoudingen

BREDA: In de nacht van vrijdag op zaterdag was het rustig in het centrum van Breda. Er hing een gezellige sfeer in de stad. Er werden geen aanhoudingen verricht. Wel werd in de Potkansteeg gezien hoe drie mannen zich verdacht gedroegen. De drie bleken allemaal in bezit van een verpakking cocaine. Ze zijn gehoord en hierna de stad uit gestuurd. Tegen de drie zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Verder is er één bekeuring uitgedeeld voor het rijden in een auto die niet APK-gekeurd is.

Om 04.45 uur is een 34-jarige Bredanaar aangehouden. De man viel uitgaanspubliek lastig bij de Haven. De man gedroeg zich met name handtastelijk richting vrouwelijk publiek. De politie sprak de vrouwen aan, maar geen van hen wenste aangifte te doen. De politie besloot de man in de gaten te houden en controleerde hem uiteindelijk toen hij in de Halstraat liep. Hij bleek in bezit van gebruikershoeveelheden speed en GHB. De politie nam de drugs in beslag en sloot de man in. Na verhoor is hij zaterdag in de loop van de ochtend in vrijheid gesteld.

In de nacht van zaterdag op zondag was er een normale hoeveelheid publiek in de binnenstad. Er hing een prettige sfeer en op enkele incidenten na bleef het rustig.

Er zijn vier aanhoudingen verricht. Een 27-jarige man uit Made werd de toegang tot een gelegenheid aan de Visserstraat geweigerd. De man werd hierop erg vervelend en wilde, ook na meerdere vorderingen, niet weggaan. Hij is hierop aangehouden voor verstoring van de openbare orde. Na verhoor is hij op zondagmorgen in vrijheid gesteld met een proces-verbaal.

Om 00.20 uur is een 21-jarige Bredanaar aangehouden in een horecagelegenheid aan de Visserstraat. De man was in bezit van een kleine hoeveelheid cocaine. Personeel van de gelegenheid bemerkte dit en hield de man aan. De politie nam de drugs in beslag en verhoorde de verdachte. Hierna is hij in vrijheid gesteld met een vordering om de binnenstad te verlaten.

Om 02.20 uur is een 25-jarige man uit Breda aangehouden. De man zou ik een horecagelegenheid aan de Havermarkt een aantal jassen hebben weggenomen. Toen hij het pand wilde verlaten is hij aangehouden voor een beveiligingsmedewerker. De politie heeft de man meegenomen voor verhoor en hierna in vrijheid gesteld.

Even na 04.00 uur zag de politie een man staan plassen op het Kerkplein. Toen de man werd medegedeeld dat hij een bekeuring zou krijgen werd hij recalcitrant en beledigend. Ook kon hij zich niet legitimeren. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor niet kunnen legitimeren, wildplassen en openbare dronkenschap.

Over uitgaan in Breda

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig én karaktervol.

Politie houdt man aan voor bezit 100 gram hennep

BREDA: De politie hield op vrijdagmiddageen 21-jarige man uit Belgie aan voor het bezit van softdrugs. Surveillerende agenten zagen het voertuigen rijden en besloten het op de Rithsestraat te controleren. Bij het aanspreken van de bestuurder rook de politie een hennepgeur. In het voertuig vond men ruim 100 gram hennep. De drugs zijn in beslag genomen en de verdachte is na verhoor met een bekeuring van 470,- in vrijheid gesteld.

Meisjes aangehouden voor winkeldiefstal

BREDA: Personeel van een winkel aan de Eindstraat hield op vrijdagmiddag twee meisjes aan voor winkeldiefstal. Een 15-jarig en een 14-jarig meisje uit Dordrecht probeerden twee paar schoenen weg te nemen uit de winkel. Bij het passeren van de detectiepoortjes gingen de alarmen af en werden ze teruggeroepen. De politie nam de meisjes over. Hierna bleek dat ze nog meer gestolen goederen van andere winkels in hun bezit hadden. Na verhoor zijn de meisjes in vrijheid gesteld. Hun ouders zijn in kennis gesteld. Wat voor straf de twee te wachten staat wordt in overleg met justitie bepaald.

Man aangehouden na mishandeling vriendin

BREDA: De politie hield op vrijdagavond even na 20.00 uur een 31-jarige man in bij zijn woning in Princenhage. De vriendin van de verdachte, een 26-jarige vrouw, had de politie gebeld nadat de man haar had mishandeld tijdens een ruzie. De man had de vrouw onder andere geduwd en geslagen. De politie hield de man aan voor huiselijk geweld en sloot hem in. Later op de avond is hij na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Fietsers mishandeld door onbekenden

BREDA: Op vrijdagavond omstreeks 23.00 uur fietste een 16-jarige jongen uit Breda over het Wilderdpad, komende uit de richting van de Noordbergmoeren. Hij zag een jongen staan op het fietspad en wilde hem ontwijken. Bij het passeren sloeg de jongen hem op zijn schouder. De fietser zag dat de jongen gemaskerd was. De Bredanaar sprong van zijn fiets en zette het op een lopen. Hierbij merkte hij dat meerdere personen hem volgde. Reden voor de aanval is niet duidelijk. De fiets is later niet meer terug gevonden. De politie heeft aangifte opgenomen van het slachtoffer en heeft een buurtonderzoek ingesteld.

Even na middernacht kreeg de politie op zaterdag melding van een mishandeling aan het Moerenpad. Een 15-jarige jongen uit Breda fietste over het Moerenpad, toen hij twee jongens zag staan. Op het moment dat de jongen langsfietste kwamen er nog vier personen tevoorschijn. De zes mishandelden de fietser door hem te schoppen en te slaan. Het slachtoffer heeft hieraan zwellingen in het gezicht over gehouden. Uiteindelijk zijn de zes ervandoor gegaan. Vermoedelijk waren ze op zoek naar waardevolle bezittingen. Doordat het slachtoffer zich onder doktersgbehandeling moest stellen zal later aangifte van hem worden opgenomen.

Man aangehouden voor baldadigheid

ETTEN-LEUR: De politie hield op zaterdag omstreeks 01.20 uur een 18-jarige inwoner van Etten-Leur aan. De man had aan de Oude Bredaseweg een aantal plantenbakken omgegooid. Surveillerende politiemensen zag de baldadige man en hielden hem aan. De verdachte is gehoord en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Man aangehouden na gooien sigarettenpeuk naar politie

ETTEN-LEUR: De politie hield op zaterdag om 02.45 uur een 29-jarige man uit Etten-Leur aan. De politie was in het kader van horecatoezicht aanwezig op de Markt. De verdachte gdroeg zich opdringerig en hinderlijk richting de politiemensen en werd meerdere malen gevorderd zich te verwijderen. Dit deed hij niet en hij gooide een brandende sigarettenpeuk richting een politieman. De man werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor is hij heengezonden. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

7 rijbewijzen ingevorderd bij verkeerscontrole

BREDA: De politie hield op zondag tussen 09.15 uur en 10.45 uur een verkeerscontrole aan de Graaf Engelbertlaan. Tussen 09.15 uur en 10.45 uur is gecontroleerd op het rijden door rood licht en
snelheidsovertredingen op de kruising met de Diaconneseweg. Bij de politie is bekend dat men hier regelmatig door rood licht rijdt. Dit zorgt voor zeer gevaarlijke situaties, omdat op de kruising ook fietsers, bromfietsers en voetgangers oversteken.

Bij de sneheidscontroles zijn 10 overtredingen geconstateerd. Bij 7 van de bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd. Op de betreffende weg mag maximaal 50 km/u gereden worden. Hoogst gemeten snelheid bedraagt 132 km/u. De politie zal de rijbewijzen overdragen aan justitie. Tegen de bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole

BREDA: Het verkeershandhavingteam van de politie hield op zaterdag 17 maart een snelheidscontrole op de Tilburgseweg. Van de 1267 passanten waren er 216 in overtreding. Hoogst gemeten snelheid bedraagt 85 km/u.

Vrouw beroofd van tas

BREDA: Op zaterdag 17 maart liep een 25-jarige vrouw uit Breda met een bekende over de Baronielaan in de richting van het Mastbos. Omstreeks 19.15 uur hoorde ze dat er een persoon aan kwam rennen. Bij het passeren trok de man de handtas van de vrouw van haar arm. Hij rende hiermee de Burgemeester Pastoorsstraat in. De politie heeft aangifte opgenomen van de vrouw.

Eigenaar bedrijf houdt verdachte poging diefstal aan

ETTEN-LEUR: De eigenaar van een bedrijf aan de Handelsweg zag op zaterdagavond omstreeks 22.00 uur hoe een man zich ophield bij het bedrijf. De eigenaar bevond zich op dit moment buiten het bedrijfsterrein. Hij zag hoe de man via een kapot stuk hekwerk het terrein op liep. De man probeerde hier vermoedelijk brandstof weg te nemen. Hij is aangehouden door de eigenaar. Bij de aanhouding ontstond een strubbeling tussen de eigenaar en de verdachte. De 36-jarige verdachte uit Etten-Leur is door de politie overgenomen. Hij was in bezit van inbrekerswerktuig. Deze goederen zijn in beslag genomen.

De politie heeft met behulp van een diensthond het terrein afgespeurd naar mogelijke sporen.

Van de gedupeerde is aangifte opgenomen. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek en heeft aangifte gedaan tegen de 60-jarige eigenaar van het pand uit Etten-Leur. Reden voor de aangifte is de strubbeling die tussen de verdachte en de eigenaar heeft plaatsgevonden bij de aanhouding. De politie zal de eigenaar hierover horen.

Man aangehouden met drugs na melding mishandeling

BREDA: De politie kreeg op zaterdagavond even voor 23.00 uur melding dat een vrouw zou zijn mishandeld door haar vriend op de Grote Markt als gevolg van een ruzie. De dader zou zijn weggelopen en zich nog in het centrum bevinden,. De politie zag een man die aan het signalement voldeed in de Catharinastraat lopen. De politie wilde de man aanspreken, maar deze zette het op een lopen. De politie riep de man aan en volgde hem te voet. De man snelde een horecagelegenheid aan het Kasteelplein binnen en leek zich hier van goederen te ontdoen. De politie vond in de toiletruimte een verpakking met verdovende middelen. Bij aanhouding van de man beledigde hij de politiemensen onophoudelijk. Bij fouillering zijn ook nog een kleine hoeveel hennep en een paar xtc-pillen gevonden. Alle drugs zijn in beslag genomen. De 22-jarige man uit Terheijden is in verzekering gesteld. De meldster van de mishandeling wilde geen aangifte doen tegen de verdachte.

Beveiliger houdt man aan met harddrugs

ETTEN-LEUR: Een beveiligingsmedewerker van een horecagelegenheid aan het Trivium hield op zondag net na middernacht een 18-jarige man uit Dongen aan. De man was in de gelegenheid gevraagd zijn zakken te legen. Hierbij was een hoeveelheid XTC, GHB en amfetamine tevoorschijn gekomen. De man is aangehouden en de politie is gealarmeerd. Deze namen de man over en sloten hem in. De drugs zijn in beslag genomen. Op zondag is hij in de loop van de ochtend, na verhoor, met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Twee fietsers bedreigd met steekwapen

BREDA: Twee 18-jarige jongens uit Breda reden op zondagochtend omstreeks 03.30 uur op de fiets over de Allerheiligenweg. De twee werden gedwongen te stoppen door twee jongens. De belagers bedreigden elk een fietser met een steekwapen. Ze eisten kostbaarheden. Hierbij hebben ze onder anderen een mp3-speler weggenomen. Na de beroving renden de daders weg. Van beide slachtoffers is aangifte opgenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Politie houdt spookrijder aan voor rijden onder invloed

RIJSBERGEN: De politie zag op zondagmorgen om 05.15 op de Bredaseweg een auto op de verkeerde weghelft rijden. Ook slingerde het voertuig behoorlijk. De politie gaf de automobilist meerdere stoptekens, maar deze werden niet opgevolgd. Uiteindelijk kon de politie de bestuurder bewegen het voertuig tot stilstand te brengen. De bestuurder verleende bij aanspreken geen medewerking. Hij was zichtbaar onder invloed van alcohol. De politie hield hem aan en heeft een GGD-arts gevraagd bloed van de 39-jarige man uit Breda af te nemen voor een alcoholtest. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Hij is op zondag in de loop van de middag in vrijheid gesteld. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Auteur: Inge Rijgersberg