Ingezonden persbericht

Persbericht Nijmegen, 18 maart 2007

Eindstand: 121.290 bezoekers voor Herculaneum-expositie

Record voor Museum Het Valkhof

Naar de tentoonstelling 'De laatste uren van Herculaneum' zijn 121.290 bezoekers gekomen.
Vandaag was het de laatste dag van de 16 weken durende expositie, die belangstellenden trok uit Nederland, België en Duitsland.
De tentoongestelde objecten gaan de komende dagen terug naar het Nationaal Archeologisch Museum van Napels en het depot van de archeologische dienst van Pompeii, Italië. In mei 2007 is waarschijnlijk een deel ervan te zien in Valencia (Spanje), de onderhandelingen hierover zijn gaande.
Met 121.290 bezoekers heeft Museum Het Valkhof, dat op jaarbasis 100.000 mensen verwelkomt, een record gevestigd. Voor de 'gebroeders Van Limburg'-expositie in 2005 passeerden 92.000 belangstellenden de kassa.

De expositie van kunstschatten uit het Romeinse stadje Herculaneum, vlakbij Pompeii, maakte in 2006 een tour langs vier Duitse musea (Haltern, Bremen, Berlijn en München).
Eindstation was Nijmegen (1 december 2006 tot en met 18 maart 2007). Het totaal aantal bezoekers is nu 568.000.

Nieuwe topexpositie op komst
Museum Het Valkhof bereidt met dezelfde musea die betrokken waren bij de totstandkoming van de expositie 'De laatste uren van Herculaneum' een nieuwe toptentoonstelling voor.
'Luxe en Decadentie' zal het publiek in aanraking brengen met de immense rijkdom van de Romeinse elite aan de Golf van Napels. Van luxe villa's tot gladiatorenspelen, over feestelijke eet- en drinkgelagen, tuinarchitectuur en badcultuur. De expositie zal in Nijmegen plaatsvinden van augustus 2008 t/m begin januari 2009.

Toeristische en economische effecten
Uit een publieksonderzoek zal blijken wat de toeristische en economische effecten zijn van de Herculaneum-expositie voor de stad Nijmegen en omgeving. Dit is de afgelopen maanden door de gemeente Nijmegen en het museum samen uitgevoerd. De eerste uitkomsten worden binnen 6 weken verwacht.
Publieksonderzoek bij de Gebroeders van Limburg-expositie wees uit dat deze zorgde voor een extra omzet van ruim 2 miljoen euro voor de stad Nijmegen en haar ondernemers.

Herculaneum
In de expositie 'De laatste uren van Herculaneum' kon men voor het eerst - buiten Italië - de grootste kunstschatten bewonderen uit Herculaneum, vlakbij Pompeii. Maar ook stond men oog in oog met voorwerpen uit het leven van alledag, en met skeletten van mensen die slachtoffer werden van de vulkaanramp. In 79 werden Pompeii en Herculaneum - Romeinse plaatsen aan de idyllische Golf van Napels - verwoest door een uitbarsting van de Vesuvius.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht