Persberichten stad Utrecht, 15.20 uur

Utrecht, 18-03-2007

Vechtpartij op straat

UTRECHT - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag zeven mannen aangehouden wegens vechten op straat. Dit gebeurde omstreeks 04.15 uur op de Oudegracht ter hoogte van de Stadhuisbrug. De verdachten zijn in de leeftijd van 16 tot en met 26 jaar en afkomstig uit Rotterdam, Delft, Vlaardingen, Dordrecht en Utrecht.

Surveillerende agenten werden ter hoogte van de Stadhuisbrug uitgescholden. Bij navraag wie het nodig vond om de politie uit te schelden, wezen twee mannen op straatniveau naar een groepje op de werf. Deze mannen voelden zich verraden, waarna beide partijen ruzie kregen. Die ontaardde al snel in een stevige vechtpartij.

Met moeite slaagden de agenten er in de partijen te scheiden. Daarbij zagen agenten zich genoodzaakt gepast geweld te gebruiken. In het geval van een 20-jarige man uit Vlaardingen werd met pepperspray gespoten om hem onder controle te krijgen. Een 20-jarige man uit Dordrecht liep bij de vechtpartij vermoedelijk een gebroken neus op. Ambulancepersoneel heeft hem ter plekke onderzocht. Alle verdachten krijgen een proces-verbaal, op een 26-jarige Utrechter na van wie niet is vast komen te staan dat hij deelnam aan de vechtpartij.

Autokraak

UTRECHT - Twee verdachten van een autokraak zijn in de nacht van zaterdag op zondag ternauwernood aan de politie ontkomen. Omstreeks 01.45 uur kreeg de politie een melding dat twee jongens zojuist een auto hadden opengebroken op de Lamérislaan. Ze zouden er vandoor zijn gegaan op twee fietsen.

Agenten die in de buurt waren, zagen op de Winklerlaan twee mannen fietsen die aan het signalement voldeden. Bij het zien van de politie, gingen ze ervandoor. De agenten slaagden erin een van de jongens klem te rijden. Daarbij kwam de verdachte ten val, waarna hij het op een lopen zette. Een agent zette te voet de achtervolging in, maar raakte de jongen kwijt. Zijn fiets bleef echter achter en is meegenomen voor onderzoek.

De betreffende personenauto bleek vol waardevolle spullen te liggen en is weggetakeld. De politie stelt een onderzoek in naar de verdachten.

Tasjesroof

UTRECHT - Een 39-jarige vrouw uit Utrecht is zaterdagavond 17 maart op de Zamenhofdreef beroofd van haar tas. De vrouw fietste omstreeks 23.45 uur in de richting van de Thiradreef toen ze drie jongens zag lopen. Plotseling renden de jongens achter haar aan en pakten haar fiets vast. De vrouw kwam tot stilstand, waarna een van de jongens aan haar tas trok. Daarbij kwam het slachtoffer ten val. Getuigen van dit voorval wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Utrecht-noord: 0900 - 88 44.

Graffiti

UTRECHT - Twee jongens van 16 jaar, afkomstig uit Utrecht en Leerdam, zijn in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden op verdenking van het spuiten van graffiti. Rond middernacht kreeg de politie een melding dat er graffiti-spuiters actief waren in het fietserstunneltje tussen de Pelikaanstraat en de Baden Powellweg. Agenten troffen de twee 16-jarige knapen aan. Eén van de jongens bleek in bezit van een spuitbus en latex handschoenen. De jongens zijn meegenomen naar het bureau en de ouders zijn op de hoogte gebracht.

Bestolen van gsm en fiets

UTRECHT - Een 14-jarige jongen uit Utrecht is zaterdagavond omstreeks 21.10 uur bestolen van zijn mobiele telefoon en fiets. De jongens was met enkele vrienden in het Griftpark toen hij werd aangesproken door een man. Deze wilde zijn telefoon gebruiken. De jongen durfde niet te weigeren omdat hij bang was voor de man. Vervolgens wilde de man de fiets lenen. Ook dit durfde de jongen niet te weigeren. Het gaat om een man met zwarte kleding. Hij droeg een rood Nike-petje met wit rondje en witte strepen. De politie verzoekt getuigen of mensen die menen de man te (her)kennen, contact op te nemen met de politie van het district Paardenveld: 0900 - 88 44.

Agressieve winkeldief

UTRECHT - Een 32-jarige Utrechter is zaterdagmiddag aangehouden op verdenking van winkeldiefstal bij een winkel op de Amsterdamsestraatweg. Na een melding van de winkeldiefstal omstreeks 17.30 uur zagen agenten de verdachte lopen op de Amsterdamsestraatweg met twee winkelmedewerkers achter hem aan. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar bleek dat de man zich agressief had gedragen tegen het winkelpersoneel toen hij werd betrapt en bedreigingen had geuit. De verdachte is in verzekering gesteld.

Schennispleging

UTRECHT - Op aanwijzingen van de beveiliging heeft de politie zaterdag in de Stationshal een 51-jarige Zeistenaar aangehouden wegens onzedelijk gedrag. De man had ongevraagd foto-s gemaakt van twee meisjes van 13 en 14 jaar uit Houten en hen vervolgens aangesproken met het verzoek om voor hem te poseren. Ook zou hij van onderaf een vrouw hebben gefotografeerd die voor hem stond op de roltrap naar boven. De meisjes spraken hierop een beveiligingsmedewerker aan. De man is door de politie meegenomen voor verhoor. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Autokraker aangehouden

UTRECHT - Op de Engelen van Pijlsweertstraat is zaterdagmiddag een 43-jarige Apeldoorner aangehouden op verdenking van een autokraak. Omstreeks 14.15 uur kreeg de politie een melding dat zojuist was ingebroken. De verdachte zou richting de Oudenoord zijn gerend. Daar troffen agenten een man aan die voldeed aan het opgegeven signalement. Hij is meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Ruzie

UTRECHT - Zaterdagmiddag 17 maart heeft de politie op de Cantondreef vier personen aangehouden, drie mannen in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar en een vrouw van 22 jaar, allen afkomstig uit Utrecht.

Omstreeks 13.30 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij waarbij mogelijk sprake was van vuurwapens. Toen de agenten arriveerden, bleek dat de vechtpartij - tussen een 18-jarige man en een 24-jarige man - inmiddels was beëindigd.

De 24-jarige man was echter nog luidkeels aan het schreeuwen op straat en werd aangehouden wegens openbare dronkenschap. Dat pikten de andere drie niet. De vrouw probeerde de aangehouden man te ontzetten en krabde daarbij een van de agenten. De 18-jarige man schreeuwden beledigende teksten naar de agenten en de 16-jarige verdachte bedreigde een agent met de dood.

Pas toen een politiehond werd ingezet, kon de rust enigszins worden hersteld. Allen werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Van een vuurwapen is niets gebleken.

Eigenaresse ziet gestolen bromfiets rijden

UTRECHT - De politie heeft zaterdag 17 maart en 16-jarige Utrechter aangehouden op verdenking van heling van een bromscooter. Ook een 17-jarige Amersfoorter werd aangehouden op verdenking van medeplichtigheid.

Omstreeks 12.50 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij op de Winthontlaan. Aanleiding was dat en 17-jarig meisje uit Nieuwegein haar bromscooter voorbij zag komen, bestuurd door de 16-jarige Utrechter. De brommer was eerder gestolen.

Twee mannen in haar gezelschap, 19 en 23 jaar, beiden uit Nieuwegein, wist de brommer na een korte worsteling te bemachtigen. De Utrechter rende weg richting de Eendrachtlaan, waar de politie hem kon aanhouden. Hij bleek bekend te staan als veelpleger en is in verzekering gesteld. De Amersfoorter werd later thuis aangehouden. Na verhoor kon hij weer gaan.

Straatroof

UTRECHT - Een 29-jarige vrouw uit Utrecht is in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 05.45 uur het slachtoffer geworden van een beroving op de Karpaten. De vrouw was lopend onderweg met haar fiets aan de hand. Ter hoogte van Tolsteeg kwam ze een onbekende man tegen die een eind met haar op liep. Aangekomen op de Karpaten, bedreigde hij haar plotseling met een steekvoorwerp. Met haar geld en fiets ging hij ervandoor.

Het gaat om een blanke man van ongeveer 1.80 meter lang, circa 35 jaar oud, met kort bruin enigszins kalend haar en een rond gezicht. Hij heeft een normaal tot sportief postuur en droeg een donkerblauwe jas met een verticale witte streep en een blauwe spijkerbroek. De politie verzoekt eventuele getuigen of mensen die de verdachte menen te (her) kennen, contact op te nemen met de politie van het bureau Tolsteeg: 0900 - 88 44.

Rijden onder invloed

UTRECHT - Na een melding van een getuige, kon de politie zaterdagochtend een 20-jarige Sliedrechter aanhouden wegens rijden onder invloed. De getuige zag de man omstreeks 04.40 uur rijden over de Universiteitsweg. De politie zag de verdachte uiteindelijk rijden op de Europalaan en liet hem blazen. Daaruit bleek dat hij te veel alcohol had gedronken. Bij de ademanalyse op het bureau blies de man 795 ug/l. Hij moest zijn rijbewijs inleveren. Omdat hij dit niet bij zich had, werd zijn auto zo lang in beslag genomen. Bij het wegtakelen bleek dat in de auto een kogelhuls en een lege drugsverpakking lagen. De politie stelt hiernaar een onderzoek in.

Vernielingen op bouwterrein

VLEUTEN - In een schaftkeet op een bouwterrein aan de Componistenlaan is vrijdagavond een uitslaande brand gewoed. Omstreeks 21.15 uur kwam een melding binnen van de brand. De brandweer heeft de brand geblust. Op het bouwterrein bleken diverse vernielingen te zijn aangericht. Onder meer waren enkele hekken omgegooid en de ruiten van meerdere graafmachines en tractoren vernield. Gezien de vernielingen, gaat de politie uit van brandstichting in de keet. Getuigen die iets hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het bureau Marco Polo: 0900 - 88 44.

Beroofd van laptop

UTRECHT - Een 29-jarige vrouw uit Utrecht is vrijdagavond beroofd van haar laptop. De vrouw fietste omstreeks 19.30 uur over een fietspad langs de Kennedylaan in de richting van zwembad Den Hommel, toen ze werd ingehaald door twee jongens op een snorfiets. Die rukten een tas met de laptop uit haar fietstas en gingen ervandoor. Het gaat om twee jongens van circa 15 à 16 jaar met een lichtgetinte huid en kort donker krullend haar. De politie verzoekt eventuele getuigen van het voorval contact op te nemen met de politie van het bureau Marco Polo: 0900 - 88 44.

Beroofd van telefoon en laptop

UTRECHT - Een 18-jarige jongen uit Helvoirt (Noord-Brabant) is in de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 maart in de Korte Jansstraat beroofd van zijn mobiele telefoon en zijn portemonnee. Omstreeks 01.00 uur werd hij benaderde door een groep van vijf à zes mannen, die hem met lichaamstaal zodanig intimideerden dat hij geen andere optie zag dan zijn persoonlijke spullen af te geven.

Even daarvoor, tussen 00.30 en 00.45 uur, is een 28-jarige man uit Den Dolder op het nabijgelegen Janskerkhof beroofd van zijn laptoptas met inhoud. De man werd van achteren aangevallen door vier of vijf mannen. Daarbij kwam hij ten val.

De politie heeft de zaken in onderzoek en sluit niet uit dat in beide gevallen sprake is van dezelfde daders. Zij verzoekt getuigen van een van beide voorvallen contact op te nemen met de politie van het district Paardenveld: 0900 - 88 44.

Babbeltrucs

UTRECHT - Een 65-jarige bewoonster van de Krommerijn is vrijdagmiddag het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Twee vrouwen belden omstreeks 15.45 uur aan bij haar woning en deden zich voor als medewerksters van de thuiszorg. Eenmaal binnen, lieten ze de vrouw een glaasje water halen. Toen de vrouwen waren vertrokken, merkte de bewoonster dat ze geld en een pasje miste.

Kort daarop werd ze gebeld door iemand die zich uitgaf voor medewerker van een bank en naar haar pincode vroeg. De vrouw verwees de man door naar de inmiddels gearriveerde politie, maar daarop werd de verbinding verbroken.

Het gaat om twee lichtgetinte vrouwen van circa 40 jaar. De ene was circa 1.65 meter lang en droeg haar zwarte haar in een paardenstaart. Haar kleding bestond uit een zwarte jas en donkere broek. De andere was circa 1.55 meter lang en had eveneens zwart haar in ene paardenstaart. Zij had een bos bloemen bij zich en droeg een spijkerbroek.

De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt mensen die iets soortgelijks is overkomen, contact op te nemen met de politie van het bureau Tolsteeg: 0900 - 88 44. Tevens waarschuwt de politie nog eens nooit telefonisch een pincode door te geven aan mensen die zeggen namens de bank te bellen.

UTRECHT - Een 90-jarige bewoonster van de Lamérislaan werd op donderdagmiddag het slachtoffer van een babbeltruc. Omstreeks 15.00 uur werd bij haar aangebeld door een jonge vrouw die haar probeerde te omhelzen en een warrig verklaring gaf voor haar aanbellen. Op verzoek van de bewoonster nam de vrouw plaats in de woonkamer, waar zij de bejaarde vrouw bezig hield met een wazig verhaal. Mogelijk is ondertussen een tweede dader het huis binnengekomen. In elk geval bleken vrijdagochtend uit een andere kamer sieraden te zijn weggenomen.

De vrouw die aanbelde is blank, circa 20 jaar oud en tussen de 1.55 en 1.60 meter lang. Ze droeg haar donkerbruine haar glad naar achteren in een paardenstaart en sprak gebrekkig Nederlands. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt mensen die iets soortgelijks is overkomen, contact op te nemen met de politie van het district Paardenveld: 0900 - 88 44.