Ingezonden persbericht

Movies that Matter

p/a Amnesty International
Keizersgracht 177
Postbus 1968
1000 BZ Amsterdam

020 7733621 T
020 6240889 F
filmfestival@amnesty.nl E
www.amnesty.nl/filmfestival I
www.moviesthatmatter.nl I
Rabo 1149.42.706 B

.

18 maart 2007

Award uitreiking tijdens 9e Amnesty Filmfestival
Succesvol filmfestival trekt record aantal jongeren

Zondagavond zijn de Award winnaars van het 9e Amnesty International Filmfestival bekend gemaakt. De documentaire We Are Together van Paul Taylor viel tweemaal in de prijzen. De filmmaker kreeg de MovieSquad AllRights Award en de VARA publieksprijs voor zijn indrukwekkende documentaire over aidswezen in Zuid-Afrika. De Iraanse regisseur Jafar Panahi ontving de Hivos Cinema Unlimited Award voor zijn gehele oeuvre. Voor het eerst werd een productie met de Special Movies that Matter Support beloond. Regisseuse Lisa F. Jackson kreeg deze uit handen van festivaldirecteur Taco Ruighaver voor haar documentaire The Greatest Silence; Rape in Congo. De prijs, bestaande uit een geldbedrag van E 5.000,=, is bestemd voor ondersteuning van de distributie in enkele Afrikaanse landen.
Het 9e AIFF was een groot succes en trok een record aantal jonge bezoekers.

VARA Publieksprijs en MovieSquad AllRights Award
De documentaire We Are Together van Paul Taylor is door het publiek tot beste film verkozen. Programmadirecteur Frans Klein van mediapartner VARA reikte de VARA Publieksprijs uit. Aan deze prijs is een geldbedrag van E 5.000,= verbonden. De VARA zendt de documentaire volgend jaar uit.
Dezelfde avond ontvingen regisseur Paul Taylor en producent Teddy Leifer de MovieSquad AllRights Award. De jury nomineerde drie films, waaronder True North, The Mark of Cain en We are Together. De jongerenjury was geraakt door de documentaire van Paul Taylor en schreef in het rapport; 'Ondanks het feit dat het leven van de kinderen in de documentaire heel veel verschilt van ons leven, konden wij ons volledig identificeren met de hoofdpersonen en hun gevoelens'.
De MovieSquad AllRights Award bestaat uit een bedrag van E 2.000,=. Tevens wordt de documentaire opgenomen in MovieZone, het landelijke educatieve filmprogramma voor het voortgezet onderwijs.

Special Movies that Matter Support
Voor het eerst werd de Special Movies that Matter Support uitgereikt.De prijs bestaat uit een bedrag van E 5.000,=. Dit bedrag is bestemd voor de distributie van de film in Azië, Afrika of Latijns-Amerika. De Special Movies that Matter Support sluit aan op de doelstelling van de stichting Movies that Matter. Naast de vertoning van films over mensenrechten en menselijke waardigheid in Nederland tracht de organisatie ook films in niet Westerse landen te vertonen. Regisseuse Lisa F. Jackson won de prijs voor haar documentaire Greatest Silence; Rape in Congo. De film gaat over seksueel geweld tegen vrouwen in de Democratische Republiek Congo en het taboe om erover te praten. Met de vertoning van de documentaire in Congo wil Movies that Matter het taboe doorbreken, zodat slachtoffers hulp vinden en de daders vervolgd worden.

Hivos Cinema Unlimited Award
Hivos bestemt de Hivos Cinema Unlimited Award voor personen en organisaties uit Afrika, Azië en Latijns Amerika die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het maken, distribueren en/of vertonen van films die artistieke kwaliteit combineren met maatschappelijke relevantie. De Iraanse filmmaker Jafar Panahi is de eerste regisseur die de nieuwe prijs ontvangt. Jurylid Bert Janssens, filmkenner en directeur van de Humanistische Omroep, reikte de Award uit. Hivos bekroont de regisseur van onder meer The White Balloon, The Circle, Crimson Gold en Offside voor zijn scherpzinnige en humane filmoeuvre.

Voor meer informatie www.amnestyfilmfestival.nl

Noot voor de redactie -