Federale regering Belgie

Sociale maatregelen
(2007-03-18)

Persdienst van de Eerste Minister

CONCLAAF SOCIALE MAATREGELEN EN KOOPKRACHT

A. Nieuwe maatregelen

Stijging van het kindergeld met 20 EUR per kind en per maand voor alleenstaanden met kind(eren)

Het laatste algemeen rapport over de armoede toonde aan dat de eenoudergezinnen het meeste risico lopen op armoede.

- De regering heeft dan ook beslist om vanaf 1 juni aan deze families een verhoging van het kindergeld toe te kennen van 20 ¤ per maand en per kind. Deze maatregel is van toepassing op meer dan 62.000 kinderen.

Vastleggen van het sociaal tarief voor gas en elektriciteit en de automatische toekenning

1. Vastleggen van het sociaal tarief

Voor de liberalisering van de energiesector, was het energietarief hetzelfde voor heel het grondgebied. Het sociaal tarief was vastgelegd op een niveau beneden het commerciële tarief.
Met de liberalisering begonnen de commerciële tarieven te variëren van distributeur tot distributeur en van leverancier tot leverancier, wat leidde tot een sociaal tarief dat soms, in bepaalde zones, hoger lag dan het commerciële tarief.

- De regering heeft een nieuw vastleggingsregel voor het sociaal tarief beslist: dit laatste zal gelijk zijn aan het tarief van de goedkoopste leverancier in de goedkoopste distributiezone.

2. Automatische toekenning van het sociaal tarief

Momenteel moeten de eventuele rechthebbenden van het sociaal tarief zelf de nodige stappen zetten om hen recht te geven op dit voordelig tarief.

- De toekenning van het sociaal tarief zal vanaf nu automatisch zijn.

Deze automatisering zal mogelijk gemaakt worden door een kruising van de gegevens van de leveranciers zelf en van de gegevens van kruispuntbank van de sociale zekerheid.

De toekenning van het sociaal tarief zal automatisch gebeuren zonder enig initiatief van de begunstigde.

Gehandicapte personen

In 2007, zal de regering het bedrag dat wordt ingehouden op de integratietegemoetkoming (IT alleen en IVT/IT) van een derde verminderen tot 28 % wanneer de gehandicapte persoon in een instelling wordt opgenomen.

Deze maatregel wordt van kracht vanaf 1 juni 2007 voor een bedrag van 2,7 milljoen EUR.

Creatie van pleegzorgverlof

Vandaag hebben pleegfamilies geen recht op verlof om zich voor te bereiden op de komst van hun kind.

- De regering heeft beslist om hen een verlof van 10 dagen toe te kennen, en dit vanaf 1 mei 2007.

B. Maatregelen voorzien of gecompenseerd in de begroting

Stijging van het minimumloon met 25 ¤ per maand op 1 april 2007

Op 1 april 2007 wordt het bruto minimumloon verhoogd met 25 ¤ per maand. Om de impact van deze verhoging te versterken, heeft de regering een ontwerp Koninklijk Besluit goedgekeurd dat voorziet dat op deze verhoging geen enkele sociale bijdrage zal worden geheven.
Herwaardering vanaf 65 jaar van de permanente werkonbekwaamheidsgraad FBZ

De slachtoffers van beroepsziekten die vallen onder de wetgeving van het Fonds van Beroepsziekten (FBZ) zullen in de toekomst, en vanaf de leeftijd van 65 jaar, recht hebben op een verhoging van hun permanente werkonbekwaamheidsgraad.

De stijging bedraagt: 1% als de werkonbekwaamheidsgraad lager is of gelijk aan 50%; 2% indien de werkonbekwaamheidsgraad tussen 50% en 65% ligt; 3% indien de werkonbekwaamheidsgraad hoger ligt dan 65%.

Stijging van het inkomensplafond van de personen die 45 carrière bereikt hebben

Sinds 2007 kunnen de personen die 45 jaar carrière bereikt hebben een activiteit uitoefenen als zelfstandige of als hulp voor zover de beroepsinkomsten het bedrag van 13.719,35 EUR voor de zelfstandigen zonder kinderen niet overschrijden en het bedrag van 16.687 EUR voor zelfstandigen met kinderen ten laste.

Optrekken van de duur van het moederschapsverlof voor zelfstandige vrouwen

De regering heeft beslist om de duur van het moederschapsverlof van zelfstandigen te wijzigen.

Vanaf 1 juli zal dit verlof 6 tot 8 weken bedragen met een minimum van 6 weken.

Verbetering van het regime in geval van faillissement

De regering heeft beslist om aan de zelfstandigen die het slachtoffer zijn van faillissementen een maandelijkse vergoeding toe te kennen gedurende maximum 12 maanden. Het bedrag hiervan zal worden afgestemd op het minimumpensioen van zelfstandigen.

Vermindering van de ziekenhuissupplementen

Om de toegang van de gezondheidszorg te verbeteren heeft de regering een KB goedgekeurd dat het verbiedt om supplementen te vragen aan chronisch zieken in tweepersoonskamers.

Oudstrijders en oorlogsslachtoffers

De regering wenst om heel in het bijzonder een inspanning te doen voor diegenen die actief hebben deelgenomen aan de Tweede Wereldoorlog.

- De gezondheidszorgens zullen voortaan gratis zijn voor zij die genieten van een statuut van oudstrijder en oorlogsslachtoffer nadat zij in 40-45 gedurende een periode van minstends 6 maanden streden (vroeger werden 9 maanden vereist).

Reeds gebudgetiseerd in het initiële budget 2007 (vermindering van de beheerskosten RIZIV van 1,2 miljoen ¤)

Verhoging van het loon van alle werknemers

De regering heeft beslist om het bedrag van de forfaitaire beroepskosten dat kan afgetrokken worden te verhogen.

- Deze verhoging zal ertoe leiden dat de lonen met gemiddeld 50 EUR zullen verhoogd worden.

Meer dan 1000 nieuwe jongerenbanen onder andere om de veiligheid en de kinderopvang in de ziekenhuizen te verbeteren

De regering heeft een ontwerp van KB goedgekeurd dat de integrale financiering van meer dan 1.000 nieuwe jobs in de gezondheidssector voorziet.

Deze jobs worden volledig gefinancierd voor zover het gaat om een nieuw gecreëerde job die wordt ingevuld door een persoon van minder dan 30 jaar. De werkgever moet zich ook engageren om een bijkomende opleiding te geven aan de werknemers.

- Er werden prioritaire projecten vastgelegd. Het gaat hier onder andere om het aanwerven van meer dan 500 veiligheidsstewards in de ziekenhuizen en de versterking van de kinderverzorgsters in de ziekenhuizen.

Een betere toegang tot het gerecht

Zich kunnen verdedigen voor het gerecht en zijn rechten doen gelden is essentieel in een democratie. Het mag niet een privilege zijn voor de welstellende klassen van de bevolking.

Vele inspanningen werden reeds geleverd tijdens deze legislatuur om de toegang tot het gerecht te vergroten. Toch werden bepaalde categorieën zwakke personen de toegang tot het systeem van juridische bijstand (pro deo) ontzegd in functie van de huidige regels. Deze situatie wordt dus rechtgezet.

1. De financieel zwaksten

Alle personen die zich onder de armoedegrens situeren beschikken vanaf nu over de kostenloze diensten van een advocaat. Voor een alleenstaande wordt de inkomensdrempel opgetrokken van 795 tot 822 ¤ en tot 1.176 ¤ (in plaats van 1.141¤) voor de huishoudens.

Reeds voorzien in de initiële begroting 2007.

2. Situatie van de gehandicapten

Vanaf 1 september 2007 zullen de gehandicapte personen recht hebben op gratisch juridische bijstand, ongeacht of ze een integratietegemoetkoming krijgen of niet.

Reeds voorzien in de initiële begroting 2007.

3. Een eenheidsloket voor de juridische bijstand en de rechtshulp

Er bestaan twee types hulp die kunnen worden toegekend aan de rechtszoekenden:
- De juridische bijstand, dwz de gedeeltelijke of volledige kostenloosheid van de advocatenkosten
- De rechtshulp, dwz de totale of gedeeltelijke kostenloosheid van van de rechtshulp (gerechtskosten, kopiekosten, deurwaarder ...).

Om de procedure en de te zetten stappen te vereenvoudigen zal een eenheidsloket worden opgericht vanaf 1 januari 2008.

Reeds voorzien in de initiële begroting 2007.