Ingezonden persbericht

KNAF Talent First rijder Kevin Abbring wint eerste rally

Leiden, 18 maart 2007

Spraakmakend debuut van Kevin Abbring in de Tank S Rally

Emmeloord. Vorig jaar nog assisteerde hij zijn vader Edwin als navigator in diens rallyseizoen. Dit jaar kruipt de net 18 jaar geworden Kevin Abbring in zijn hoedanigheid als KNAF Talent First 2007 winnaar zelf achter het stuur. En met een klinkende zege in de Tank S Rally bewees hij van hetzelfde kaliber te zijn als zijn voorganger Hans Weijs Jr, die vorig jaar in de Mitsubishi Colt Cup oppermachtig was.

De zege van Kevin Abbring in Emmeloord is in feite een nog betere prestatie dan die van Hans Weijs Jr. vorig jaar. De winnaar van de KNAF Talent First talentenjacht 2006 had immers het voordeel dat voor iedere deelnemer de snelle Mitsubishi Colt CZT nieuw was. Nu, acht wedstrijden later, weten Edwin Abbring, Henk Westerbeek, Mark Nieuwlaar en André Hof wel alles van het weggedrag van deze auto, in tegenstelling tot Kevin Abbring. Daar kwam nu ook nog eens de geroutineerde Evert Bolderheij bij. Bolderheij reed begin 80-er jaren al rally's en werd in 2003 nog nationaal Nederlands rallykampioen. Een formidabele concurrent dus en het was dan ook geen wonder dat die de eerste vijf klassementsproeven op zijn naam schreef. Maar daar waar Abbring in eerste instantie nog een handvol seconden verloor, liep dat al snel terug tot één, hooguit twee. Op KP 8 was hij voor het eerst sneller dan de oude vos, en dat zou hij nog drie keer zijn. Voor de laatste twee KP's was het verschil nog steeds niet meer dan 27 seconden. En tijdens die laatste service aan de auto's viel in feite de beslissing. Er vielen een paar regendruppels en er werd angstig naar het zwerk gekeken. Evert Bolderheij vertrouwde op zijn buitengewone wagenbeheersing en ging op profielloze slickbanden op pad. Johan Deen, manager van het KNAF-team en zelf ervaren rallyrijder, besloot dat Kevin op regenbanden op pad zou gaan, met voor het geval dat, twee slicks achterin de auto. Dat bleek een doorslaggevende beslissing te zijn. Voor de start van de laatste, 15 kilometer lange KP Nagelerweg proef, begon het te regenen. Terwijl Bolderheij maar moest zien hoe hij glijdend de finish zou bereiken, trok Abbring junior ten strijde. Bijna ging het nog fout toen hij op hoge snelheid uitgleed en drie 360º slips maakte, maar gelukkig raakte de auto niets. Aan de finish had hij 55 seconden op Bolderheij goedgemaakt en daarmee de rally gewonnen. De glunderende KNAF-coureur was er zelf een beetje beduusd van. "Dit is echt ver boven verwachting. Ik had natuurlijk wel een beetje een idee waar we zouden staan, maar dat we steeds vlak bij Everts tijden konden blijven verbaasde me echt. Ik heb geweldig genoten". Harmen Schotalbers, de ervaren navigator die dit jaar Abbring begeleid, was buitengewoon lovend over de junior. "Hij is heel koel en denkt ook erg goed na. Daarbij komt dat hij op enkele vergelijkbare klassementsproeven precies dezelfde tijden reed als Hans Weijs Jr. vorig jaar. We gaan samen nog hele mooie dingen beleven".
Diezelfde Hans Weijs junior was in Emmeloord het gesprek van de dag. Vorig jaar nog met de 172 km sterke Colt CZT op pad, dit seizoen mag hij het in de standaard Groep N-klasse met een 285 pk sterke, 4x4 Mitsubishi Evo 8 proberen. De KNAF-rijder van 2006 deed iedereen verstommen. In de laatste KP stond hij riant vierde, midden tussen de dikke World Rally Cars. Helaas gaf toen zijn versnellingsbak de geest. Maar zijn optreden was haast buitenaards geweest.

Uitslag Mitsubishi Colt Cup
1. K. Abbring/Scholtalbers, 123 km in 1 uur 16 min. 32; 2. Bolderheij/Röling op 29 sec.; 3. E. Abbring/van der Marel op 1 min. 25; 4. Nieuwlaar/Kapteijn op 2 min. 17; 5. Westerbeek/Boer op 4 min. 48; 6. Hof/Neeskens op 9 min. 41
Stand
1. Kevin Abbring 20; 2. Evert Bolderheij 17; 3. Edwin Abbring 14

---- --