Technische Universiteit Delft

Seismiek
28 februari 2007 door M&C

Promotie van mevr. S. Tegtmeier: "Redatuming of Sparse 3D Seismic Data"

19 maart 2007 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw S. Tegtmeier | Diplome-Geophysikerin, Duitsland promotor | Prof.dr.ir. A. Gisolf (TNW)
toeg.prom | Dr.ir. D.J. Verschuur (UHD-TNW)

Redatuming of Sparse 3D Seismic Data
Het doel van een seismisch onderzoek is een beeld van de ondergrond te verkrijgen die een overzicht van de discontinuïteiten van de aarde levert. Het doel van seismische data verwerking is dit beeld te creëren van de gemeten data. De seismische methode is vooral geschikt voor de exploratie en de controle van koolwaterstof reservoirs.

Een meerderheid van de algoritmen, die in de seismische data verwerking worden toegepast, is geoptimaliseerd voor regelmatig bemonsterde data gemeten op een vlakke oppervlakte en voor een eenvoudige snelheidsdistributie in de ondergrond. In werkelijkheid zijn de seismische data onregelmatig bemonsterd en ze worden gemeten op een ruwe oppervlakte en/of met complexe structuren in de ondergrond. In dit geval kunnen de seismische data worden geredatumed naar een nieuwe referentie oppervlakte (datum) die aan de hierboven vermelde eisen voldoet, voorafgaand aan verdere stappen. Redatuming plaatst echter bronnen en ontvangers op een ander niveau zonder hen daadwerkelijk te bewegen.

In dit onderzoek wordt het zogenaamde data mapping redatuming, de DMR methode, geïntroduceerd, die bijzonder geschikt is voor het redatumen van schaarse 3D data.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2007