Technische Universiteit Delft

Risicopolders
28 februari 2007 door M&C

Promotie van dhr. O.A.C. Hoes: "Aanpak wateroverlast in polders op basis van risicobeheer"

19 maart 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer O.A.C. Hoes | civiel ingenieur, Nederland promotor | Prof.ir. R. Brouwer (em.hgl. 2005, CiTG)

Aanpak wateroverlast in polders op basis van risicobeheer Dit onderzoek gaat over wateroverlast in polders als gevolg van hevige neerslag. Zonder aanpassing van onze polderwatersystemen zal de kans op wateroverlast toenemen als gevolg van verwachte veranderingen in het klimaat en de effecten van bodemdaling, zeespiegelrijzing en verstedelijking. Terwijl de kans op overlast zal toenemen, neemt de acceptatiegraad van mogelijke wateroverlast af. De maatschappij verwacht dat zij kan rekenen op `droge voeten'. Binnen deze context hebben de waterschappen de taak om te bepalen of de watersystemen op orde zijn en nu en in de toekomst voldoende bescherming bieden tegen wateroverlast. Zo niet, dan zullen zij moeten bepalen welke verbeteringsmaatregelen nodig zijn om het gewenste beschermingsniveau te bereiken. Op zichzelf is het beoordelen van een watersysteem en het bepalen van maatregelen een normaal ontwerpvraagstuk, ware het niet dat tegenwoordig tegelijkertijd met veel verschillende scenario's rekening moet worden gehouden. De vraag is dan ook of de klassieke methoden, die tot op heden worden toegepast, nog geschikt zijn voor het bepalen van maatregelen of moeten worden aangepast.

De thesis van dit onderzoek is dat voor het bepalen van de noodzaak voor het aanpassen van watersystemen een afweging op basis van risico's de enige juiste methode is en dat vervolgens verbeteringsmaatregelen zouden moeten worden ge?dentificeerd op basis van een kosten-batenanalyse. Argumenten hiervoor zijn dat:
1. Een risicoanalyse beter rekening houdt met specifieke lokale omstandigheden dan de nu in de praktijk gebruikte normen,
2. Inzicht geeft in de gevolgen van allerlei toekomstscenario's in een voor iedereen te begrijpen eenheid: geld en als laatste
3. Zorgt voor een transparanter besluitvormingsproces, omdat expliciet moet worden gemaakt waarom het aantrekkelijk is om maatregelen te nemen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2007