Gemeente Den Haag

Datum
6 maart 2007

Extra bijeenkomsten met sleutelfiguren om Verkeerscirculatieplan te optimaliseren

De coalitie van PvdA,VVD en Groen Links wil voor de zomer besluiten over het Verkeerscirculatieplan (VCP) voor de Haagse de binnenstad. Het college wil het best mogelijke plan uitvoeren. Daarom vraagt waarnemend wethouder Marnix Norder in maart aan degenen die op de hoorzittingen hun stem hebben laten horen om op een extra bijeenkomst op 19 maart met hun ideeën te komen.

Met de ideeën die deze sleutelfiguren uit bedrijfsleven, bewoners- en belangenorganisaties aanleveren, worden varianten op het VCP ontwikkeld. Die zullen vervolgens in een tweede bijeenkomst worden getoetst en eventueel verfijnd. Vervolgens worden alle plannen doorgerekend op de effecten voor het milieu, het verkeer en de economie in het centrumgebied. In een derde bijeenkomst worden de uitkomsten daarvan voorgelegd aan de sleutelfiguren. Het college zal dan meteen aangeven welke ideeën het overweegt over te nemen. Dan neemt het college een besluit over het aangepaste VCP. De raadscommissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving kan het dan op 30 mei behandelen, waarna definitieve besluitvorming in de gemeenteraad van 14 juni kan volgen.

Het doel van het VCP blijft gehandhaafd. Het plan moet een oplossing bieden voor de problemen met de luchtkwaliteit rond de Veerkades. Het moet een bijdrage leveren aan een binnenstad waarin voetgangers en langzaam verkeer centraal staan (autoluwe binnenstad). En het moet doorgaand verkeer door de binnenstad weren en autoverkeer met een bestemming in het centrum goed faciliteren.

"Burgers hebben vaak uitstekende ideeën", verklaart waarnemend wethouder voor verkeer Norder. ,,We moeten niet uitsluiten dat er een variant uitkomt die beter is." Hij is dan ook enthousiast over het idee om met de sleutelfiguren te gaan praten en heeft vaart achter de aanpak gezet. 'In maart hebben we de eerste rondes achter de rug. Met al die ideeën maken wij maximaal drie nieuwe varianten. Die worden allemaal doorgerekend om te kijken wat de effecten zijn op het gebied van verkeer, economie en luchtkwaliteit en vergeleken met het VCP. De plannen zijn dan heel goed met elkaar te vergelijken zodat het college een advies over de keuze aan de raad kan uitbrengen."

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen: Milja de Zwart, tel. 070-3532018, 06-21803677

MdZ/CL/07/34