Gemeente Boarnsterhim


Proef met geluid spoor voor bewoners Akkrum

Op de informatiebijeenkomst van 31 januari 2007 over de mogelijke maatregelen voor geluidsvermindering in de omgeving van de spoorbrug in Akkrum zijn een aantal afspraken met de bewoners gemaakt. Zo zijn er op twee locaties proefschermen opgesteld naast de spoorbaan. De hoogte en de afstand tot het spoor zijn exact zoals die in de toekomstige situatie zullen worden uitgevoerd.

Op maandag 19 maart tussen 18:00 en 22:00 uur kunnen Akkrumers in Hotel Goerres het geluid met de effecten van raildempers of geluidsschermen horen. Belangstellenden kunnen op basis van een aangegeven locatie het geluid van een passerende trein horen:
- zonder maatregel

- met raildempers

- met geluidsschermen
Er kunnen circa 5 à 6 personen tegelijk naar binnen.

Alle inwoners van Akkrum kunnen hun voorkeur kenbaar maken. Bewoners die dichtbij de spoorlijn wonen ondervinden de meeste hinder van het spoor. Een geluidsscherm zal deze bewoners het meeste in het uitzicht belemmeren. Er is daarom voor gekozen om de stem van mensen binnen de 300 meter lijn vanaf het spoor, zwaar te laten wegen. Een uitgesproken voorkeur van deze bewoners voor een van de twee maatregelen zal hierdoor leidend zijn.
Zodra de uitslag van de stemming bekend is, wordt deze bekendgemaakd en in Op `e Hichte gepubliceerd.