Ingezonden persbericht


Schone activiteiten in Leiden, Sneek, Wijk bij Duurstede, Aalsmeer, Meppel en Schoonhoven

INFORMATIE WEEK VAN NEDERLAND SCHOON

19 t/m 24 maart: Week van Nederland Schoon
Landelijke actieweek dit jaar met scholieren als middelpunt

Van 19 t/m 24 maart a.s. organiseert de Stichting Nederland Schoon voor het vijfde achtereenvolgende jaar de Week van Nederland Schoon, een landelijke actieweek die in het teken van zwerfafval staat. Binnen het thema zwerfafval staan dit jaar scholieren centraal. Leiden, Sneek, Wijk bij Duurstede, Aalsmeer en Meppel zijn de vijf gemeenten die dit jaar worden bezocht. De week wordt ook dit jaar weer afgesloten met de Landelijke Opschoondag. Waar vorig jaar 75 gemeenten de handen uit de mouwen staken, gaan dit jaar op 24 maart in maar liefst ruim 185 gemeenten vrijwilligers met bezems en prikstokken aan de slag om hun gemeenten schoon te houden. Nederland Schoon is op deze afsluitende dag aanwezig in Schoonhoven. SBS6-presentatrice Cilly Dartell is het gezicht van de week. Zij is aanwezig bij alle activiteiten en heeft ook speciale radiocommercials ingesproken, die vanaf volgende week worden uitgezonden. Dit jaar zal de Tjerk Ridderband tijdens de week in elke gemeente het speciaal door hen geschreven Nederland Schoonlied ten gehore brengen.

De week gaat op 19 maart in Leiden van start staat met een rapwedstrijd over zwerfafval. Tijdens deze wedstrijd laten 4 middelbare scholen hun rapkunsten zien op het podium aan het stadhuisplein. De winnende act zal naar huis gaan met de Gouden Bezemsteel. De gemeente Sneek is dinsdag 20 maart toneel van de activiteiten van Nederland Schoon. Twee klassen van een middelbare, en een basisschool zullen het tegen elkaar op nemen in een zinderende quiz gepresenteerd door Co Rowold, bekend van MTV en Jetix. Daarnaast vindt in Sneek de uitreiking van het keurmerk De Schone School plaats. Dit is een initiatief van Nederland Schoon en maakt deel uit van het project De Schone School, waar scholen zich via www.deschoneschool.nl voor kunnen inschrijven In Wijk bij Duurstede zal jazz- en boogie-woogie zangeres Anke Angel een speciaal voor dit eeuwenoude stadje geschreven lied 'Wijk Schoon' ten gehore brengen. Daarnaast laten scholieren door middel van imposante kunstwerken en knutselresultaten zien hoe je volgens hen zwerfafval tegen kunt gaan. Deze kunstwerken worden beoordeeld door o.a. burgemeester Swillens. In Aalsmeer gaan scholieren 's ochtends afval prikken op hun eigen schoolplein. Het resultaat van een ochtend ploeteren zal gewogen worden op weegapparatuur dat het lokale afvalverwerkingsbedrijf beschikbaar heeft gesteld. Er gaan geruchten dat enkele bekende Nederlanders hebben aangegeven het zwerfafval probleem serieus genoeg te nemen om ook een handje te helpen die dag. Op vrijdag gaat in Meppel een zogenaamd adoptieproject van start. Burgemeester Westmaas, geeft het goede voorbeeld en zal zelf ook een stukje Meppel adopteren. Daarnaast worden enkele Meppelaars en afgevaardigden van de lokale middenstand extra in het zonnetje gezet voor hun inzet tegen zwerfafval. Tenslotte gaan op de Opschoondag in Schoonhoven wijkraden in hun eigen buurt aan de slag. Hier zal een winnaar uit voortkomen; de schoonste straat van Schoonhoven. Daarnaast is in Schoonhoven de schoonmoeder van de vriend van Jamai aanwezig om voor eens en voor altijd duidelijk te maken hoe leuk schoonmoeders uit Schoonhoven eigenlijk zijn.

Bij alle activiteiten is een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig.

Stichting Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon heeft dit initiatief genomen in het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval. Dit programma wordt gedragen door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven en het ministerie van VROM. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Nederland Schoon, telefoon 070-3042080 of kijken op www.eenschonernederlandligtvoorhetoprapen.nl

---- --