Jonge Bouwambassadeurs gaan Twentse scholen bezoeken

14.03.2007 / 16:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fundeon

Fundeon

P E R S B E R I C H T

Jonge Bouwambassadeurs gaan Twentse scholen bezoeken

In Almelo zijn ruim twintig Twentse jongeren benoemd tot Ambassadeur voor de bouw en infra. Carry Abbenhues, gedeputeerde Economie en Innovatie van de Provincie Overijssel, en Jan van Halst, commercieel directeur van FC Twente, geven tijdens een congres in het Polmastadion in Almelo op maandag 19 maart as. het startschot tot deze nieuwe actie. De ambassadeurs gaan scholieren voorlichten over werken en leren in een bouwberoep. Zelf zijn de ambassadeurs nog in opleiding of hebben recent hun diploma behaald.

Deze activiteit maakt onderdeel uit van een nieuw actieplan 'Bouwen aan het Twentse bouwonderwijs'. Het eerste exemplaar van dit plan wordt op 19 maart in Almelo aangeboden aan Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, en Ineke Munter, directeur onderwijs van csg t Noordik Almelo.

'Bouwen aan het Twentse bouwonderwijs' speelt in op de behoefte aan voldoende vakbekwaam personeel. Goede opleidingen vormen daarvoor de basis. Een optimale aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven is daarbij van essentieel belang. In Twente werken de verschillende partijen al langer samen om de vraag van de arbeidsmarkt en het aanbod van het onderwijs goed op elkaar af te stemmen. Desondanks lukt het niet om de instroom in de bouwopleidingen op voldoende niveau te houden. Vooral bij midden- en hoger kaderpersoneel zijn aanzienlijke tekorten.
Het rapport noemt verschillende nieuwe initiatieven om de instroom de komende jaren te bevorderen. Naast de Ambassadeurs zijn dat onder andere:
- jongeren op basisscholen vroegtijdig voorlichten over techniek;
- ouders meer betrekken bij de beroepskeuze van hun kinderen;
- een betere aansluiting tussen de verschillende bouw- en infraopleidingen;
- nadrukkelijke presentatie van de kaderberoepen in de bouw;
- de Dag van de bouw op 1 en 2 juni a.s., waarbij de bouw als innovatieve bedrijfstak wordt neergezet.

Bij het initiatief om te komen tot de 'Ambassadeurs in de bouw en infra' zijn betrokken: Bouwend Nederland, de Twentse samenwerkingsverbanden in de bouw, ROC van Twente, Fundeon, RCB s-bouw Almelo, Enschede, Rijssen en Vroomshoop, Kamer van Koophandel, VNO-NCW en de Provincie Overijssel.

Almelo, 14 maart 2007