Haagse Hogeschool

Debattenreeks "Macht van de markt"

Op maandag 19 maart, 26 maart en 2 april organiseert de Academie voor Bestuur, Recht en Veiligheid van De Haagse Hogeschool een debattenreeks over âDe macht van de markt'. Naast belangrijke sprekers uit het land is er voor studenten ook een debatwedstrijd. De debatten zijn toegankelijk voor studenten en andere geïnteresseerden.

De toegenomen âmacht van de marktâ in de vorm van globalisering, en de privatisering van bijvoorbeeld gezondheidszorg en openbaar vervoer roept vragen op over verantwoording en zeggenschap. Zijn verzelfstandiging en privatisering niet te ver doorgeschoten, zoals tegenvallende prestaties en commerciële keuzes van de Nederlandse Spoorwegen, energiebedrijven, Schiphol, woningcorporaties en in de thuiszorg suggereren? Kunnen volksvertegenwoordigers nog (mee)beslissen over de besteding van publieke gelden? Zijn er mogelijkheden om op de markt terrein terug te winnen? In de debatten proberen studenten, medewerkers en deskundigen vanuit (semi-)overheid en bedrijfsleven hier een antwoord op te vinden.

Op maandag 19 maart vindt het eerste debat plaats, thema: De opkomst van de markt in de veiligheidssector en gezondheidszorg. De sprekers dr. Agnes Kant (kamerlid SP), Lita Berkhout (Thuiszorg Groot Rijnland) en dr. Wouter Stol (Politieacademie en lector Integrale Veiligheid van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden) gaan met elkaar en met studenten in debat over de privatisering van de veiligheidssector en gezondheidszorg en de gewenste reikwijdte van de bemoeienis van de overheid. Stellingen waarover deelnemers met elkaar in debat gaan zijn onder andere: âde blijvende bemoeienis van de overheid met de markt staat verbetering van kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de thuiszorg in de wegâ en âhet is ongewenst dat particuliere beveiligers taken overnemen van politieagenten, omdat zij niet in staat zijn het algemeen maatschappelijk belang te dienenâ.

Het tweede debat, op maandag 26 maart, heeft het thema: De verbouw van de âvierde machtâ meegekregen. Prof. dr. Jouke de Vries (hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden) en drs. Peter Noordhoek (oprichter van Northedge, een bureau dat helpt een kwaliteitsbewuste overheid te realiseren), gaan in debat met elkaar en studenten. Wordt het openbaar bestuur slagvaardiger als het aantal beleidsmakers op ministeries wordt teruggebracht en meer verantwoordelijkheid aan de praktijkwerkers wordt gegeven?

Het laatste debat, op maandag 2 april, gaat verder in op De schaduwzijden van globalisering. Prof.dr. Paul van Seters van de Universiteit van Tilburg, deskundig op het vlak van globalisering en duurzame ontwikkeling, recht en communitarianisme, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de global civil society en en drs. René Grotenhuis, algemeen directeur van de ontwikkelingsorganisatie Cordaid, debatteren met elkaar en studenten over hoe te komen tot een âwereld waarin wij willen wonenâ. Is investeren in onderwijs en innovatie hét antwoord op de problemen waar Westerse landen voor staan? Of is het beter om multinationals aan strengere internationale regels te onderwerpen?

De Academie voor Bestuur, Recht en Veiligheid van De Haagse Hogeschool bestaat uit de opleidingen Bestuurskunde/Overheidsmanagement, HBO-Rechten, Integrale Veiligheidskunde en Management in de Zorg. Deze opleidingen leiden studenten op die straks aan het werk gaan als professionals die zich op beleids- of managementniveau bezighouden met oplossingen voor actuele problemen. De Haagse Hogeschool vindt het belangrijk dat haar studenten enerzijds leren debatteren, maar wil anderzijds haar studenten aan het denken zetten over belangrijke maatschappelijke themaâs.