Gemeente Den Haag

Aanstaande maandag 19 maart begint de extra gespreksronde over het Verkeerscirculatieplan (VCP). In drie extra bijeenkomsten hoopt het stadsbestuur in samenspraak met sleutelfiguren uit bedrijfsleven, bewoners- en belangenorganisaties ideeën te genereren die uiteindelijk tot een optimaal plan leiden.

De deelnemers zijn uitgenodigd op grond van het feit dat zij zich tijdens de eerdere inspraak over het VCP actief en betrokken hebben getoond. De eerste bijeenkomst heeft het karakter van een workshop. Om de genodigden alle ruimte te geven hun gedachten te uiten en ideeën te ontwikkelen, zal dit een besloten bijeenkomst zijn.

Bij de workshop zullen van de kant van het gemeentebestuur aanwezig zijn de wethouders die lid zijn van de stuurgroep VCP, Marnix Norder (waarnemer Verkeer en Vervoer), Henk Kool en Bert van Alphen. Verder is per fractie één raadslid als toehoorder uitgenodigd.

De eerste workshop moet ideeën opleveren voor een plan dat: " een oplossing biedt voor de problemen met de luchtkwaliteit rond de Veerkades
" een bijdrage levert aan een binnenstad waarin voetgangers en langzaam verkeer centraal staan (autoluwe binnenstad) " doorgaand verkeer door de binnenstad weert
" autoverkeer met een bestemming in het centrum goed faciliteert.

Met alle ideeën worden maximaal drie varianten op het originele VCP ontwikkeld, die met elkaar kunnen worden vergeleken. Na de eerste bijeenkomst volgt op 28 maart een 'Resultaten Workshop', waar de ideeën worden getoetst en eventueel verfijnd. Vervolgens worden alle plannen doorgerekend op de effecten voor het milieu, het verkeer en de economie in het centrumgebied.
Op 2 mei zullen de uitkomsten worden voorgelegd aan de sleutelfiguren. Het college zal dan meteen aangeven welke ideeën het overweegt over te nemen. Dan neemt het college een besluit over het aangepaste VCP. De raadscommissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving kan het dan op 30 mei behandelen, waarna definitieve besluitvorming in de gemeenteraad van 14 juni kan volgen.