Stadsdeel Amsterdam-Noord

Naar school en op tijd

Op 15 maart, de dag van de Leerplicht, bezochten leerplichtambtenaren onder meer de basisscholen De Driemaster en de Oranje Nassauschool om de aandacht te vestigen op leerplicht, verzuim en laatkomen.

De acties richtten zich op ouders/verzorgers en leerlingen. Aan scholen de taak om het ongeoorloofd verzuim tegen te gaan of terug te dringen. Als dit niet voldoende is, kan een leerplichtambtenaar extra ondersteuning bieden door een oproep te doen of een waarschuwing te geven.

In het kader van leerplicht is op 15 maart ook de website www.kiesvoorlater.nl gelanceerd door het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaten (RMC). Deze site informeert, adviseert en stimuleert voortijdig schoolverlaters over doorgaan met school of het zoeken naar andere mogelijkheden om verder te leren. Het is een middel om de voortijdig schoolverlaters, hun ouders, in contact te brengen met organisaties op het gebied van scholing en werk. Het doel van de website is voorlichting. Met de juiste informatie probeert de gemeente te voorkomen dat jongeren zonder startkwalificatie onopgemerkt van school verdwijnen.