De Nederlandse Bank


Frontiers in Pension Finance and Reform

Nieuwsbericht

Datum 19 maart 2007

Onder deze titel organiseren De Nederlandsche Bank, Netspar en de wereldorganisatie van pensioentoezichthouders (IOPS) op 22 en 23 maart een internationale conferentie in Amsterdam.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer recente inzichten in pensioenfinanciering en de toekomstige richting van pensioenhervormingen. Een groot aantal internationale opinieleiders draagt hieraan bij, onder wie de wetenschappers Keith Ambachtsheer, Zvi Bodie en Lans Bovenberg. Een panel onder leiding van DNB-president Nout Wellink discussieert over de toekomstige richting van pensioenhervorming. Onder andere IOPS-president John Ashcroft als CEIOPS-voorzitter Henrik Bjerre-Nielsen participeren in deze discussie. De keynote speech komt voor rekening van de vice-president van de Europese Centrale Bank, Lucas Papademos.

Vergaande veranderingen in pensioenfinanciering

Pensioenfinanciering en pensioenhervorming zijn in beweging. Innovaties in het financiële instrumentarium en de informatietechnologie bieden mogelijkheden voor een efficiencyslag door risicodeling en risicoafdekking. Nieuwe regelgeving bevordert de ontwikkeling van professioneel risicobeheer, transparantie en eigentijds pensioenbestuur. Deze ontwikkelingen dragen niet alleen bij aan de kwaliteit van organisaties maar versterken tevens de veerkracht van het mondiale financiële systeem. Tegelijkertijd missen de integratie van financiële markten, branchevervaging en toegenomen concurrentie hun uitwerking niet op het speelveld van pensioenfondsen. Bestaande oudedagsvoorzieningen moeten zich openstellen voor de effecten van een vergrijzende samenleving op de arbeidsmarkt, de kapitaalmarkt en de gezondheidszorg. Pensioenfondsen vormen het epicentrum van deze vergaande veranderingen. De conferentie heeft daarom als doel de dialoog te faciliteren tussen wetenschappers, pensioenfondsen, overheid en toezichthouders bij het verkennen van de mogelijkheden om de slag- en veerkracht van pensioensystemen te verbeteren. Daarbij wordt richting gegeven aan een duurzaam, toekomstgericht pensioenbeleid.

Lezingen

Keith Ambachtsheer, directeur van het Rotman International Centre for Pension Management (ICPM) in Toronto, vindt pensioeninnovatie noodzakelijk nu ondernemingen zich als risicodragers terugtrekken uit het pensioencontract. In zijn lezing zal hij benadrukken dat het ideale pensioenfonds wordt gekenmerkt door een waarbij de belangen van alle stakeholders parallel lopen. Jon Exley en Jeremy Gold stellen dat die belangen nu onvoldoende parallel zijn en dat die waarde vernietigd.

Zvi Bodie, hoogleraar Management aan de Universiteit van Boston, stelt dat garanties een belangrijk onderdeel zijn van individuele pensioenarrangementen. Garanties zorgen voor meer transparantie, een grotere voorspelbaarheid en beperken morele risico's bij de intermediair van dergelijke producten. David Blake, gaat in op andere mogelijke ontwerpfouten in defined contribution systemen.

Lans Bovenberg, directeur van Netspar en hoogleraar Economie aan de Universiteit van Tilburg, betoogt dat jongeren geen behoefte hebben aan garanties, maar juist bereid en capabel zijn beleggingsrisico's te nemen. Innovatie is nodig om collectieve pensioenfondsen te ontwikkelen waarbij de deelnemers zelf risicodrager zijn. De rol van de werkgever hierin is beperkt.

Richard Hinz, beleidsadviseur bij de Wereldbank, is van mening dat marktwaardering en transparantie de professionalisering van het risicobeheer in de pensioensector ten goede komen.

De conferentie is alleen toegankelijk op uitnodiging. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Herman Lutke Schipholt, woordvoerder van De Nederlandsche Bank, telefoon 020 524 2712.

Het volledige programma, de sprekers en de samenvattingen van de inleidingen zijn te vinden via onderstaande website.

Downloads


* Frontiers in Pension Finance and Reform (PDF: 38,9 Kb