Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

Oosterlandse brandweermannen Koninklijk geëerd

Zaterdag 17 maart onderscheidde burgemeester Asselbergs vijf brandweermannen van de vrijwillige brandweer Schouwen-Duiveland, post Oosterland. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse brandweeravond van Schouwen-Duiveland. Het betreft de heren A.M. van Dijke, W.C. Ista,

M.J. Leune, J.M. Stouten en J.M. van der Werf. Ze zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
image
De benoeming vloeit voort uit het per 1 mei 2005 gewijzigde beleid voor brandweervrijwilligers. Daarin is opgenomen dat brandweerlieden met een vrijwillig dienstverband van twintig jaar mogen worden voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding. Voorheen gebeurde dit pas na het uit dienst treden bij de brandweer en een dienstverband van tenminste 20 jaar.
Sinds 1977 levert Wim Ista (49) een bijdrage aan de openbare veiligheid van Oosterland. In 1980 meldde Hans Stouten (47) zich als vrijwillig brandweerman bij de post Oosterland. Drie jaar later voegden André van Dijke (47) en John van der Werf (43) zich bij de blusgroep.
Maarten Leune (50) is sinds 1983 betrokken bij de vrijwillige brandweer van Oosterland. Daarnaast was hij tussen 1983 en 1996 actief in verschillende besturen, onder meer als penningmeester van de Stichting Verenigingsgebouw de Arne te Arnemuiden en penningmeester van de LTC Schenge te Arnemuiden. Tussen 1984 en 1988 was hij als secretaris betrokken bij de vrijwillige brandweer van Arnemuiden. Ook voor Veilig verkeer Nederland (secretaris) en de VVD (penningmeester Schouwen-Duiveland) heeft hij zich verdienstelijk gemaakt.