Gemeente Zaanstad

16-03-2007

Vandaag tekenen de Gemeente Zaanstad en NS Poort Ontwikkeling een akkoord over de start bouw van het stadhuis en de aangrenzende gebouwen. Met de ondertekening van deze "Start bouw overeenkomst" is de planning vastgesteld en zijn de -complexe- financiële puntjes op de i gezet. Wethouder Hans Luiten is tevreden: "Het heeft even geduurd, maar nu komt het nieuwe centrum van Zaandam echt in zicht: de meest in het oog springende onderdelen zijn het overdekte busstation, het stadhuis en de bibliotheek. Bovendien heeft dit grote project een stimulerende werking op `buurprojecten', zoals het Rustenburg-complex, dat start op 2 april. De realisering van deze Inverdan-deelprojecten hangt sterk met elkaar samen. Dat het ene project start, heeft direct gevolgen voor het andere. We zijn echt goed op weg naar een gezellig, nieuw centrum van Zaandam."

Eerste paal
De eerste paal gaat medio mei 2007 de grond in. Uiteraard zijn bewoners van harte welkom om hier bij te zijn. Meer informatie volgt op een later tijdstip. Ook het Zaanstad journaal en de gemeentelijke website zullen aandacht besteden aan het slaan van de eerste paal.

De overeenkomst start bouw
Met de start bouw overeenkomst is vastgelegd dat NS Poort gelijktijdig met de bouw van het stadhuis en de direct aangrenzende overbouwing over het spoor en over de Provincialeweg begint. Daarnaast bepaalt deze overeenkomst dat de officiële start van de bouw van het stadhuis uiterlijk over tien weken is: dus medio mei.

Planning
Maximaal tien weken na het tekenen van de overeenkomst begint NS Poort Ontwikkeling met de bouw. Afgesproken is dat het nieuwe stadhuis er binnen 700 kalenderdagen staat.

De Knoop van Inverdan
Deelplan De Knoop omvat naast het stadhuis: een vergadercentrum, (personeels)fietsenstalling, de overbouwing over het spoor (De Lens), inclusief bibliotheek, de overbouwing over de provinciale weg, het stadhuisplein en het Kiss & Ride-platform. Deze onderdelen moeten straks aansluiten op het stadhuis.

Stadhuis en stationsgebied binnen Inverdan
Nieuwsgierig hoe het stationsgebied met onder andere het nieuwe stadhuis er straks uit ziet? Kijk dan voor impressies en een 3D animatie op: www.inverdan.nl of kom naar het infocentrum Inverdan op de Gedempte Gracht.