Gemeente Vlieland

Vlieland gaat voor de duurzame toerist (persbericht)

In de visie van Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud B.V. voor Vlieland komt de huidige gegoede recreant centraal te staan. Het bureau stelde in opdracht van de gemeente Vlieland een visie op die dient als discussiestuk voor de bevolking van Vlieland en andere betrokkenen om met elkaar de gewenste ruimtelijke koers voor Vlieland uit te zetten.

Oranjewoud denkt dat de huidige doelgroep recreanten zowel voor de natuur als voor de economie de goede doelgroep is. Wel moet Vlieland goed inspelen op de wensen van deze groep. Deze groep recreanten is op zoek naar rust en ruimte, maar wil ook genieten. Die wens moet je centraal stellen. Door te investeren in kwaliteit en voorzieningen te bieden waar deze groep op rekent. Bijvoorbeeld een wellness-hotel, een golfbaan en een bezoekerscentrum. Maar ook door de ruimtelijke kwaliteit van het dorp te verbeteren, aldus Tjalling Dijkstra namens Oranjewoud. Voor woningbouw kan volgens Oranjewoud de ruimte binnen de contouren van het huidige dorp gevonden worden, door sterk in te zetten op herstructurering. Op die manier wordt zuinig met ruimte omgegaan en kan tevens de ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid verbeterd worden. Duurzaamheid wordt voorgesteld als rode draad bij alle ontwikkelingen. Duurzaamheid kan de verbindende factor vormen tussen natuur en economie en tussen bewoners en recreanten. Een gezamenlijke uitdaging.

De gemeente Vlieland gebruikt de visie van Oranjewoud om een discussie uit te lokken over de gewenste toekomst van het eiland. "Wij zijn een eiland met veel natuur. Dat is enerzijds onze sterke kant, maar het betekent ook dat de ruimte voor ontwikkeling beperkt is. Dat maakt het des te belangrijker ruimtelijke keuzes onderling goed af te wegen. Oranjewoud heeft ons een aantal puzzelstukjes geschetst, waarover we de discussie met elkaar aan en waarmee we uiteindelijk de puzzel gaan leggen", aldus Burgemeester Baukje Galama.

Op 19 april vindt er op Vlieland een openbaar debat plaats over de visie van Oranjewoud. Op basis van die discussie bepaalt de gemeente welke elementen uit de visie van Oranjewoud zij over wil nemen in de nieuwe Structuurvisie voor Vlieland. Deze Structuurvisie wordt na de zomer door de gemeente verder uitgewerkt.

meer informatie treft u hier aan.