Gemeente Boekel


Inburgeren op de Milieustraat
Inburgeren op de milieustraat.doc

Onlangs zijn op ROC de Leijgraaf in Het Land van Cuijk en Boekel, als onderdeel van een inburgeringscursus, de lessen Milieu in en om het huis. Dat levert wat op! gestart.

De lessen bestaan uit vier themas, namelijk: afval, gas, water en elektriciteit. Doel van deze lessen is om mensen met een andere culturele achtergrond (beter) bekend te maken met deze onderwerpen.

CURSUSMATERIAAL
Het cursusmateriaal is opgesteld door het RMB samen met SME-advies. De cursus is toegespitst op de gemeenten in Het Land van Cuijk en Boekel. Zo is er fotomateriaal van de milieustraat in Haps in de cursusmap verwerkt. Verder wordt uitleg gegeven over de afvalstoffenheffing en de energie- en waterrekening. Ook worden er tips gegeven om te besparen op de kosten.

BEZOEK MILIEUSTRAAT
Onderdeel van het thema afval was een excursie naar de milieustraat. Begin maart bezochten twee groepen allochtone vrouwen en één man de milieustraat. De cursisten kregen uitleg over de verschillende soorten afval, welke afvalstoffen naar de milieustraat gebracht kunnen worden, welke gratis zijn en welke niet.

Luiers
Ger Wessels, coördinator van de milieustraat, vond het een prima initiatief: Het idee dat alles toch op een grote hoop wordt gegooid, leeft nog steeds bij een aantal mensen. De dames hebben nu bijvoorbeeld gezien wat er gebeurd met de luiers die ze apart inleveren. Het plastic en papier wordt hergebruikt en van de poep uit de luiers compost worden gemaakt, die niet stinkt!

Leerzaam
Daarna volgde nog een rondleiding op de milieustraat zelf. Volgens Yvonne Beekman, docent op ROC, de Leijgraaf een leerzame excursie: Afval scheiden is voor ons in Nederland misschien heel normaal, dat geldt niet voor iedereen. De cursisten leren nu dat veel stoffen hergebruikt worden en dat je door goed scheiden veel ruimte en dus geld in de tariefzak bespaart!. Eind maart staat een bezoek naar de waterzuivering op de planning.

MEER INFORMATIE?
Wilt u zelf meer weten over afval en afvalscheiding in Het Land van Cuijk en Boekel, kijk dan eens op www.rmb.nl / afvalinzameling. U kunt ook contact opnemen met de afvalinfolijn, 0485-338352.


* Inburgeren op de milieustraat.doc