Gemeente Boekel


Boekel zet BOAs vanaf april in.

Gemeente Boekel gaat vanaf april Buitengewoon Opsporingsambtenaren (oftewel BOA) inzetten om onder andere het parkeerbeleid te handhaven en milieuovertredingen aan te pakken.

Maar wat mogen deze boas nu eigenlijk wel en niet doen? Mogen zij net als de politie bekeuringen uitdelen? Of is er een verschil tussen hen?

Benoemd door Justitie
Onlangs is er een tweetal medewerkers van de gemeente Boekel door het Ministerie van Justitie benoemd tot BOA. Hiervoor hebben zij onder andere een zogeheten BOA-diploma nodig. Een derde medewerker was al bevoegd om de taken van een BOA uit te voeren. De BOAs houden zich voornamelijk bezig met het toezien op de naleving van de regels die in de Algemene Plaatselijke Verordening staan. Zo treden de BOAs op als men afval verkeerd aanbiedt, als men afval te vroeg aan de weg zet, als er illegaal afval gestort wordt op de openbare weg of als men zich niet aan het parkeerbeleid houdt. Als het nodig is, wordt er een proces-verbaal gemaakt. Echter is het niet de doelstelling om zo veel mogelijk bekeuringen uit te schrijven, maar mensen zonnodig tot juist gedrag te bewegen.
Politie-BOA?
Politie-agenten beschikken over een algemene opsporingsbevoegdheid. Ook zij kunnen een proces-verbaal opmaken op grond van overtredingen van de Algemene plaatselijke verordening, die vroeger overigens Algemene politie verordening werd genoemd. Tussen de gemeente en de politie zijn goede afspraken gemaakt over de verdeling van de taken en dan vooral ook over de ondersteuning door de politie bij grotere overtredingen. In dat geval schrijft de politie meestal het proces-verbaal en treedt de handhaver openbare ruimte op als getuige. Ook bij bedrijven die overtredingen begaan ten aanzien van het oppervlaktewater en bij vervoer van gevaarlijke stoffen is het, vanwege de ruimere bevoegdheid, de politie die de verbalen schrijft en niet de BOAs. BOAs mogen overigens alleen hun bevoegdheden uitoefenen binnen de gemeentegrenzen. De BOAs van de gemeente mogen niet verbaliseren op het gebied van de openbare orde, veiligheid en verkeersovertredingen anders dan fout parkeren. Die taak is alleen voor de politie. Een BOA is dus géén politie-agent. Instructies politie
De gemeentelijke BOAs zijn weliswaar in dienst van de gemeente, maar vallen voor hun opsporingsbevoegdheid onder het Ministerie van Justitie. De hoofdofficier van justitie in het arrondissement Alkmaar is als toezichthouder aangewezen. De directe toezichthouder is de korpschef van de regiopolitie Noord-Holland Noord, mevrouw Brink. De BOAs moeten zich dan ook voor wat betreft hun opsporingstaak houden aan de instructies van de politie.
De komende weken kunt u meer over de BOAs lezen in de lokale weekbladen. Deze informatie kunt u ook vinden via onze website www.boekel.nl.