Swarte ontwerpt jubileumpostzegel Nederlandse Boekverkoperbond

19.03.2007 / 11:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: De nederlandse boekverkop

De nederlandse boekverkop

Op 24 september 2007 bestaat de Nederlandse Boekverkopersbond precies 100 jaar. De Haarlemse kunstenaar en ontwerper Joost Swarte ontwierp het jubileumlogo, dat het komende jaar gebruikt wordt op alle uitingen van de NBb. Zo brengt de NBb jubileumzegels uit met dit jubileumlogo.
Het jubileum heeft als thema 'de vernieuwende boekhandel' meegekregen. Tijdens het Boekverkopersgala op 24 september 2007 in het Muziekgebouw aan het IJ zal dit jubileum feestelijk gevierd worden.

Nederlandse Boekverkopersbond (NBb)
De Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) werd in 1907 opgericht om de belangen van de boekhandel te behartigen. De wortels van de NBb liggen in de negentiende eeuw, toen boekverkopers zich rond het tijdschrift De Debitant en in lokale debitantenverenigingen verenigden. De op Hemelvaarstdag opgerichte NBb droeg dan ook van 1907 tot 1924 de naam 'De Nederlandsche Debitantenbond'. Anno 2007 is de NBb een moderne vereniging die de boekhandel permanent ondersteuning biedt bij aanpassingen waar de veranderende markt om vraagt.

Joost Swarte
Joost Swarte is vormgever en tekenaar. Hij werd op 24 december 1947 geboren in Heemstede en studeerde drie jaar industriële vormgeving in Eindhoven, waarna hij zijn studie beëindigde om stripverhalen te tekenen. Een van de bekendste figuren van Swarte is Jopo de Pojo, maar zijn werk draait nooit om een persoon. Naast stripboeken maakte Swarte ook postzegels, platen, CD-hoezen, illustraties voor onder andere Vrij Nederland en The New Yorker, affiches, letterontwerpen, meubels en objecten.

Zo ontwierp Joost Swarte in 1996 de Toneelschuur, een nieuw theater in Haarlem. In 1995 werd The Crumb Record Coves Collection door het CPNB bekroond als best verzorgde Nederlandse boek. In 1992 bekroonde de CPNB Jopo in Mono als best verzorgde Nederlandse boek. Swarte maakte ook de tekeningen voor de Boekenweektest 2005, het jaarlijkse Boekenweekcadeautje van de openbare bibliotheken.

Daarnaast ontwierp Joost Swarte al diverse postzegels: in 1997 maakte hij het ontwerp voor de zegel Tien voor de verjaardag van PTT Post en in 1991 ontwierp hij de decemberzegel voor PTT Post. Joost Swarte is tevens de initiator van de Stripdagen in Haarlem.


Noot voor de redactie,