Week van de Techniek bij CWI

19.03.2007 / 11:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Centrum voor werk en inkomen

Centrum voor werk en inkomen

http://www.cwinet.nl

CWI Brancheweken: elf weken focus op branches met tekorten

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) organiseert van 19 tot en met 23 maart de Week van de Techniek. Op CWI-vestigingen in heel Nederland wordt de aandacht gevestigd op werken en leren in de technische sector. CWI wil vooral werkzoekenden mobiliseren die op dit moment nog onvoldoende toegerust zijn voor de arbeidsmarkt, waaronder langdurig werklozen. De techniek is na de horeca en de bouw de derde branche die CWI tijdens de Brancheweken centraal stelt.

Tijdens de Week van de Techniek worden er op diverse CWI's branchespecifieke activiteiten georganiseerd, zoals banenmarkten, workshops en vakpresentaties. Ook wordt de nadruk gelegd op de opleidings-en (om)scholingsmogelijkheden binnen de technische sector.

Er is sprake van een structureel tekort aan arbeidskrachten in de technische sector. Naar schatting komen er tot 2010 zo'n 300.000 banen vrij, voornamelijk als gevolg van een grote vervangingsvraag. Voor techniekstudenten liggen er daarom volop kansen. Op vmbo-niveau is het perspectief op een baan in het bijzonder gunstig voor de opleidingen metaal, elektrotechniek en grafische techniek. Op mbo-niveau zijn er goede vooruitzichten voor afgestudeerden laboratorium, werktuigbouwkunde, mechanische techniek en fijnmechanische techniek.

Meer dan 1 miljoen mensen zijn werkzaam in de techniek: 33% in een bouwkundig beroep, 18% in een werktuigkundig beroep en 11% in een metaalkundig beroep. Van de technici is 43% werkzaam in de commerciële dienstensector, 33% in de publieke sector en 22% in de industrie en bouw. Bijna tweederde van de technici is jonger dan 45 jaar en meer dan de helft (55%) heeft een opleiding op middelbaar niveau. 94% van de banen in de techniek wordt vervuld door mannen.

CWI organiseert de Brancheweken in samenwerking met brancheverenigingen, kenniscentra, scholingsinstituten, UWV en gemeenten. Meer informatie over de Week van de Techniek en de andere branches die CWI centraal stelt tijdens de Brancheweken is te vinden op www.werk.nl.


Noot voor de redactie,